Wisselende ervaringen rijschoolhouders met inkoop praktijkexamens

Laatste update 30 juni 2020 Leestijd: 2 min

Om een beter inzicht te krijgen in de ervaringen met het inkopen van examens bij het CBR na de corona-lockdown waren in de negende BOVAG Coronamonitor speciaal voor rijschoolhouders vragen opgenomen over de inkoop en planning van praktijkexamens bij het CBR. Door de toch enigszins tegenvallende respons en het feit dat niet elke rijschool alle rijbewijscategorieën aanbiedt, zijn de uitkomsten niet representatief voor de hele branche. Ze bevestigen wel het sentiment binnen de branche. BOVAG gaat de uitkomsten dan ook gebruiken in de gesprekken met het CBR over de examenproblematiek om gezamenlijk tot oplossingen te komen.

Meeste problemen bij motor- en bromfietsexamens

Uit de resultaten blijkt dat rijschoolhouders met name moeite hebben om examens in te kopen voor de motor (A-AVB en in iets minder mate A-AVD) en de bromfiets (AM). Diverse rijschoolhouders geven zelfs aan nog geen enkel examen te hebben kunnen inkopen. Voor de A-AVB examens heeft het CBR deze week daarom een quotum ingevoerd. Het quotum is ingevoerd om ‘hamsteren’ van examens tegen te gaan. Ook de reserveringstermijnen zijn langer dan gebruikelijk, waardoor de markt onder druk staat. Dit beeld wordt ook erkend en herkend door het CBR. 

Tevredenheid CDE-rijbewijzen 

De opstart voor de CDE-rijbewijzen is een stuk beter verlopen, de meerderheid van de opleiders geeft aan de gewenste hoeveelheid examens te hebben kunnen inkopen binnen een redelijke termijn.

B-examens: onvoldoende aanbod 

Alle rijschoolhouders zijn erin geslaagd om B-examens in te kopen, maar het aanbod is nog onvoldoende om aan de normale vraag plus de corona-achterstand te kunnen voldoen en ook de wachttijden zijn hierdoor soms nog wel erg lang. BOVAG kijkt samen met het CBR naar mogelijkheden om hier verbeteringen in aan te brengen met inachtneming van de hygiëneprotocollen van het CBR.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring