Vraag vanaf nu de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aan

Laatste update 03 juli 2020 Leestijd: 4 min

Ondernemers kunnen vanaf 30 juni de coronasteunregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Dit is de opvolger van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), De TVL is specifiek gericht op mkb-ondernemers met maximaal 250 werknemers die door de coronacrisis met meer dan 30 procent omzetverlies te maken hebben in de periode van juni tot en met september 2020, ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Aanvragen kan tot en met 30 oktober bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Waaruit bestaat de TVL?

Deze tegemoetkoming helpt mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers bij het betalen van hun vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij. Die worden deels gecompenseerd door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Van het omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage vaste lasten wordt een deel gecompenseerd. Een bedrijf krijgt maximaal € 50.000,- per vier maanden. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming.

Voorwaarden voor TVL-aanvragers: 

  • maximaal 250 werknemers (volgens inschrijving KvK)
  • meer dan 30 procent omzetverlies door de coronacrisis
  • vaste lasten zijn minimaal € 4.000,- in de periode juni tot en met september 2020
  • hoofd- of nevenactiviteit staat op de lijst met vastgestelde SBI-codes
  • vóór 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KvK Handelsregister
  • een vestiging in Nederland
  • minimaal één vestiging van het bedrijf heeft een ander adres dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang. Een uitzondering hierop zijn o.a. auto- en motorrijscholen.
  • niet failliet en geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank
  • geen overheidsbedrijf

Vervolg op TOGS

Heeft u al gebruikgemaakt van de TOGS? Dan kan u ook gebruikmaken van de TVL. De compensatie van de TVL gaat over de periode 1 juni t/m 30 september 2020 en komt bovenop de bijdrage van de TOGS. De TOGS loopt van 15 maart tot en met 15 juni 2020 en was tot uiterlijk 26 juni 2020 aan te vragen. Om gebruik te maken van de TVL moet u opnieuw een aanvraag doen. De TOGS gaat namelijk niet automatisch over in de TVL.

Relatie met NOW

U kunt van zowel de TVL als de NOW gebruikmaken, waarbij de NOW de loonkosten deels compenseert en de TVL voor andere vaste lasten een tegemoetkoming biedt. De TVL is bedoeld als aanvulling op de NOW (loonkosten), maar heeft daar wel invloed op. Een ontvangen TVL wordt bij de NOW-regeling gerekend als omzet, waardoor de NOW-subsidie lager uitvalt. Met beide regelingen ontvangt u opgeteld meer subsidie. 

Aanvragen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten? Check dan of uw hoofd- of nevenactiviteit op de lijst met vastgestelde SBI-codes staat. U kunt de tegemoetkoming vanaf 30 juni 2020 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De TVL geldt voor de periode van 1 juni tot en met 30 september 2020.

Op www.rvo.nl/tvl vindt u een filmpje met een heldere uitleg over wat de TVL inhoudt. 

Lees meer: 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring