Achtste Coronamonitor: meer vertrouwen in bedrijf en behoud personeel

Laatste update 08 juni 2020 Leestijd: 3 min

Nog niet eerder was het vertrouwen onder BOVAG-bedrijven zo hoog sinds het bestaan van de BOVAG Coronamonitor. In deze achtste ledenpeiling geeft 86,5 procent van de deelnemers aan vertrouwen te hebben om door deze crisis heen te komen. Dat blijkt ook uit het feit dat dat weer minder ondernemers afscheid denken te moeten nemen van hun personeel (26 procent tegen 28,7 procent twee weken geleden). Kanttekening is wel dat de uitkomsten bij de verschillende branches hier en daar nogal uiteen lopen.


BOVAG-Coronamonitor-nr-8-wk24.jpg
De BOVAG Coronamonitor laat duidelijk een opwaartse trend zien voor veel BOVAG-leden. Het percentage leden dat omzetverlies meldt, daalt. Van de ondernemers die omzetverlies opgeven, is dit verlies ook kleiner dan in eerdere metingen is opgegeven.

Er zijn groepen waar nog veel onzekerheid is, zoals leden die te maken hebben met seizoenspieken en waarvoor de NOW geen ondersteuning biedt. BOVAG maakt zich al geruime tijd hard voor een passende oplossing.

Meer dan de helft van de BOVAG-leden maakt gebruik van de overheidsregelingen. Grootste punt van zorg dat blijkt uit deze BOVAG Coronamonitor zijn de voorwaarden van de Coulanceregeling van de Belastingdienst, zoals de termijn waarop de betaling alsnog moet plaatsvinden. Ook de communicatie vanuit de Belastingdienst laat te wensen over. 

Onze belangrijkste lobbypunten n.a.v. deze achtste Coronamonitor:

BOVAG-leden zien volgens de Coronamonitor mogelijkheden voor verbetering bij de Belastingdienst en dan met name bij de inregeling. Eerst worden boetes gestuurd die later weer worden gecrediteerd. Daarbij zou het overzichtelijk zijn wanneer een ondernemer in één oogopslag kan zien waarvoor en tot hoe lang uitstel is verleend. BOVAG maakt samen met MKB-Nederland werk van deze klachten. Op basis van eerdere signalen uit de BOVAG Coronamonitor heeft BOVAG via/samen met MKB-Nederland gepleit voor een generieke gespreide betaling van 48 maanden met een uitgestelde start op 1 januari 2022, zodat afbetaling geen rem vormt voor herstel. Dit voorstel ligt nu voor bij Staatssecretaris Vijlbrief. Daarnaast blijft BOVAG lobbyen voor uitbreiding van de SBI-codes. Zeker nu ze ook gaan gelden voor de TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten mkb) die vanaf 15 juni beschikbaar komt.

Download hier de cijfers van de achtste coronamonitor

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over de hulpregelingen, werkgeverszaken, over belastingen of het mobiliteitsprotocol? Grote kans dat u het antwoord vindt in het dossier over corona: mijn.bovag.nl/corona/veelgesteldevragen

Blijf op de hoogte

Op mijn.bovag.nl/coronamonitor publiceert BOVAG de uitkomsten van deze peiling, inclusief de prioriteiten in de belangenbehartiging. Op mijn.bovag.nl/corona vindt u informatie die relevant is voor u als werkgever en ondernemer in de mobiliteitssector, bijvoorbeeld over alle landelijke steunmaatregelen. Heeft u een vraag over deze ledenpeiling of heeft u ergens hulp bij nodig? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring