Subsidiepot nieuwe elektrische auto’s al voor meer dan de helft leeg

Laatste update 03 juli 2020 Leestijd: 2 min

De subsidie op de aanschaf of lease van nieuwe elektrische personenauto’s is erg populair. Sinds 1 juli kunnen particulieren die op of na 4 juni 2020 een nieuwe elektrische auto hebben gekocht of geleaset, 4000 euro subsidie krijgen. Een dag na de opening van het aanvraagloket is al voor 5,8 miljoen euro subsidie aangevraagd; meer dan de helft van het totale budget van 10 miljoen euro.

Voor de rest van het jaar is nog 4,2 miljoen euro beschikbaar, wat neerkomt op subsidie voor 1.050 auto’s. De verwachting is dat, als de huidige verkoop van elektrische auto’s doorzet, dit resterende budget binnen een aantal maanden op is. Volgend jaar is opnieuw geld gereserveerd voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's: 27,9 miljoen euro. Tot en met 2025 is er elk jaar budget beschikbaar. Een aanvraag betekent overigens geen automatische toekenning van het subsidiebedrag. Het bedrag kan pas worden toegekend als de aanvraag aan de voorwaarden voldoet.

Subsidie tweedehands elektrische auto’s minder populair

De subsidie voor de koop of lease van gebruikte elektrische auto’s is beduidend minder gewild. Van de 7,2 miljoen euro die daarvoor dit jaar is bestemd, is 860.000 euro aangevraagd. Dat komt neer op 430 auto’s. Voor 3.215 gebruikte auto’s ligt er dus nog subsidie klaar, in totaal 6.430.000 euro.

Sloopregeling

BOVAG is blij met het succes van de subsidieregeling, maar pleit daarnaast voor een slimme sloopregeling waardoor particulieren hun diesel in kunnen leveren voor een elektrische auto. "Dan wordt elektrisch rijden voor nog meer mensen bereikbaar", zegt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke tegen de NOS. "Natuurlijk moet je ook een veel schonere benzine-occasion kunnen terugkopen. Onze ideeën voor zo'n sloopregeling liggen al een tijdje in Den Haag, we hopen dat het kabinet er snel werk van maakt."

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring