Maximaal € 4.000 subsidie op aankoop of private lease van elektrische personenauto

Laatste update 26 juni 2020 Leestijd: 4 min

Particulieren kunnen vanaf 4 juni 2020 eenmalig subsidie krijgen op de aankoop of private lease van een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto. De ‘Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren’ (SEPP) voor nieuwe auto’s bedraagt € 4.000 en € 2.000 voor gebruikte auto’s. Met behulp van een aantal hulpmiddelen, kunt u geïnteresseerde klanten helpen bij de subsidieaanvraag. U vindt ze in dit bericht.

Voorwaarden

De regeling geldt voor particulieren (dus geen ondernemers) die een volledig elektrische personenauto kopen of leasen met een catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000. De actieradius van de auto moet minimaal 120 kilometer zijn. Daarnaast moet de auto minimaal 3 jaar op naam blijven staan van de koper, en 4 jaar bij private lease.

Nieuwe of gebruikte auto?

Het is belangrijk om bij koop of lease van een nieuwe personenauto te controleren of de auto daadwerkelijk nieuw is of gebruikt. Het kan namelijk voorkomen dat een auto al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf (lessor) is geregistreerd of een andere vorm van voorregistratie heeft gehad. Als dit het geval is en uw klant koopt of leaset deze auto, dan wijkt de datum van tenaamstelling op naam af van de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving van de personenauto in het kentekenregister. Deze auto wordt dan voor deze regeling niet als ‘nieuw’ maar als ‘gebruikt’ aangemerkt, ongeacht de kilometerstand van de auto. De auto komt dan in aanmerking voor een subsidie van € 2.000 in plaats van € 4.000. 

Volgens de subsidieregeling is er uitsluitend sprake van een nieuwe personenauto, indien in het kentekenregister (RDW) de volgende data gelijk zijn: 
-    de datum eerste toelating:
-    de datum eerste tenaamstelling:
-    de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Subsidie aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan vanaf 1 juli 2020 via rvo.nl/sepp. Alle auto’s die aan de voorwaarden voldoen en op of na 4 juni 2020 zijn gekocht, komen in aanmerking voor subsidie. Op de website van RVO staat ter indicatie een lijst met elektrische auto’s die in aanmerking kunnen komen voor subsidie.

Uitbetaling

Zodra de auto op naam staat van uw klant, kan deze het kenteken van de personenauto doorgeven. Na een check bij de RDW krijgt uw klant het subsidiebedrag op zijn bankrekening gestort. Bij private lease ontvangt uw klant in een periode van 4 jaar in maandelijkse termijnen de subsidie op zijn bankrekening. Bij een nieuwe elektrische personenauto is dat bedrag € 83,33 per maand. Bij een gebruikte elektrische personenauto is dat € 41,67 per maand.

Zo helpt u uw klant met de aanvraag

Met een aantal handige hulpmiddelen (zie de factsheets hieronder) kunt u uw klant helpen met zijn subsidieaanvraag. Deel de voorwaarden, het stappenplan en de checklist voor de aanvraag met uw klant. En lees zelf de adviestips voor autobedrijven en leasebedrijven. Download de factsheets:

Factsheet-Subsidieregeling-Elektrische-personenauto-s-KOOP_bedrijven.pdf

Factsheet-Subsidieregeling-Elektrische-personenauto-s-LEASE-bedrijven-(1).pdf

Wees op tijd 

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Het totale beschikbare budget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Op de website van RVO kunt u zien hoeveel subsidie er (nog) beschikbaar is. Zorg dus dat uw klant de subsidie spoedig aanvraagt. Mocht de aanvraag tot subisidieverlening worden afgewezen of uitgesteld, dan kan uw klant de koopovereenkomst laten ontbinden met behulp van dit formulier.

Meer informatie vindt u op ww.rvo.nl/sepp.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring