Explosieveiligheid in de kijker bij RI&E-controle, hulp volgt

Laatste update 17 september 2020 Leestijd: 2 min

De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is bezig met controles op de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) bij auto- en truckbedrijven. Hieruit blijkt dat explosieveiligheid hierin een grote rol speelt. Dat levert vragen op. Aan de antwoorden wordt hard gewerkt.

Elk bedrijf met personeel moet een RI&E veiligheidsdocument in huis hebben en dit actueel houden. Meer hierover, inclusief tips en checklists, leest u terug in het juli-nummer van de BOVAGkrant.

Stevig inzetten op EVD 

De eerste bedrijfsbezoeken bij auto- en truckbedrijven zijn ondertussen afgelegd en nu blijkt dat er tijdens een inspectie veel aandacht wordt besteed aan het in de RI&E opgenomen Explosieveiligheidsdocument (EVD). Dit omdat er in de praktijk meer risico’s zijn op explosiegevaar dan voorheen werd aangenomen. En dan zijn er nog allerlei nieuwe brandstoffen in aantocht, zoals LNG, CNG en waterstof. Daarom wordt hier nu stevig op ingezet.

Een RI&E is grotendeels te maken aan de hand van een digitaal formulier op de website van OOMT. Echter, een EVD vraagt maatwerk en een standaarddocument is er daarom niet. Daarom is BOVAG samen met OOMT druk bezig om een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld in de vorm van een vragenlijst die duidelijk maakt of uw bedrijf een EVD nodig heeft of niet en daarnaast een checklist om na te gaan wat er moet gebeuren als u zo'n explosieveiligheidsdocument wél nodig heeft.

Hoge prioriteit in RI&E

BOVAG en OOMT werken momenteel aan deze hulpbron. Tot die tijd geldt het advies om bij het onderdeel EVD in de RI&E aan te geven dat een risico is met hoge prioriteit. Dit geeft u drie maanden tijd voordat er een goedgekeurd document moet liggen. In die tijd kunnen alvast maatregelen genomen worden, voor zover bekend, en komen ook de vragenlijst en checklist beschikbaar. Zodra die er is, brengen wij u op de hoogte.

Lees meer over de controles bij auto- en truckbedrijven:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring