Explosieveiligheid in de kijker bij RI&E-controle, hulp volgt

Laatste update 17 december 2021 Leestijd: 3 min

De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is bezig met controles op de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) bij auto- en truckbedrijven. Hieruit blijkt dat explosieveiligheid hierin een grote rol speelt. Dat levert vragen op. Aan de antwoorden wordt hard gewerkt.

Update november 2021

Er wordt nog steeds gewerkt aan de uitwerking. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de vraag wanneer een EVD nodig is binnen de auto- en truckbranche.  Wij hebben hierover ook contact met Inspectie SZW (Arbeidsinspectie per 1-1-2022).


Elk bedrijf met personeel moet een RI&E veiligheidsdocument in huis hebben en dit actueel houden. Meer hierover, inclusief tips en checklists, leest u terug in het juli-nummer van de BOVAGkrant.

Stevig inzetten op EVD 

De eerste bedrijfsbezoeken bij auto- en truckbedrijven zijn ondertussen afgelegd en nu blijkt dat er tijdens een inspectie veel aandacht wordt besteed aan het in de RI&E opgenomen Explosieveiligheidsdocument (EVD). Dit omdat er in de praktijk meer risico’s zijn op explosiegevaar dan voorheen werd aangenomen. En dan zijn er nog allerlei nieuwe brandstoffen in aantocht, zoals LNG, CNG en waterstof. Daarom wordt hier nu stevig op ingezet.

Een RI&E is grotendeels te maken aan de hand van een digitaal formulier op de website van OOMT. Echter, een EVD vraagt maatwerk en een standaarddocument is er daarom niet. Daarom is BOVAG samen met OOMT druk bezig om een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld in de vorm van een vragenlijst die duidelijk maakt of uw bedrijf een EVD nodig heeft of niet en daarnaast een checklist om na te gaan wat er moet gebeuren als u zo'n explosieveiligheidsdocument wél nodig heeft.

Hoge prioriteit in RI&E

BOVAG en OOMT werken momenteel aan deze hulpbron. Tot die tijd geldt het advies om bij het onderdeel EVD in de RI&E aan te geven dat het een risico is met hoge prioriteit. Dat betekent dat u maatregelen moet nemen. Op dit moment wordt hard gewerkt om het hoe en wat van die maatregelen duidelijk te krijgen en daar hulpmiddelen voor op te stellen. U kunt aangeven dat u in afwachting bent van BOVAG. Uiteraard brengen wij u op de hoogte zodra er ontwikkelingen zijn. Hou zelf ook goed de nieuwsberichten hierover in de gaten.

Is er bij u al sprake van handhaving op dit punt? Laat het BOVAG weten. U kunt daarvoor contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of 030 65 95 300.

Lees meer over de controles bij auto- en truckbedrijven:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring