BOVAG positief over nieuwe franchisewet

Laatste update 12 februari 2020 Leestijd: 3 min

Volgens BOVAG is de nieuwe franchisewet die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken op 11 februari naar de Tweede Kamer stuurde, een stap in de juiste richting voor de bescherming van franchisenemers en daarmee de weg naar een eerlijke economie. De nieuwe wet zal er voor zorg dragen dat de balans tussen franchisegevers en franchisenemers (veelal mkb-bedrijven) wordt hersteld.

De positie van de (mkb-)ondernemers wordt met deze wet versterkt en franchisenemers krijgen meer invloed op het beleid van de franchiseformule. Ook autodealers en andere retailers die een distributieovereenkomst met een fabrikant of importeur hebben, vallen onder de noemer franchise. De wet is niet alleen van toepassing op dealers van diverse voertuigen en rijwielen, maar ook op veel andere ondernemers die BOVAG vertegenwoordigt, zoals tankstations en rijscholen. Vandaar dat BOVAG zich de laatste jaren actief heeft ingezet voor realisatie van de nieuwe wet en zich heeft aangesloten bij Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN). In aanloop naar het wetsvoorstel pleitte BOVAG onder andere voor het instemmingsrecht bij belangrijke tussentijdse wijzigingen in de overeenkomst of de voorwaarden, die nu nog vaak eenzijdig door de franchisegever worden doorgevoerd. Dat recht wordt nu bij wet vastgelegd, hoewel beide partijen wel samen moeten gaan vaststellen wanneer instemming redelijk is. Verder is er in de franchisewet specifiek aandacht voor structureel overleg over de positie van franchiseverenigingen en voor goodwill -oftewel vergoedingen voor opgebouwde klantloyaliteit-, waar BOVAG zich hard voor heeft gemaakt. 

Bekijk het wetsvoorstel

Spoedige behandeling

Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG: "We zien veel van onze standpunten terug in de nieuwe wet, ook wel 'de wet van goed fatsoen' genoemd! We zijn content met deze start, maar we zullen blijven strijden voor concretere formuleringen, omdat een aantal bepalingen in de wet ruimte laat voor interpretatie. Maar laat voorop staan dat we blij zijn dat de rechtspositie van franchisenemers nu beter beschermd gaat worden." Nu de staatssecretaris de franchisewet heeft aangeboden, dringt BOVAG aan op een spoedige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer, zodat de nieuwe regels zo snel mogelijk in werking kunnen treden.

Nationaal Franchisedebat

Woensdag 12 februari 2020 organiseert BOVAG vanaf 12:30 uur in het Mauritshuis in Den Haag het Nationaal Franchisedebat, waarin deze nieuwe wet centraal staat en staatssecretaris Keijzer een van de sprekers is. Daarnaast komen Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland, Brigitte van der Burg van Franchisenemers Netwerk Nederland, Boris van der Ham van de Nederlandse Franchise Vereniging en Peter Niesink van BOVAG aan het woord. De bezoekers zijn vertegenwoordigers van de politiek, franchisenemers en -gevers die zich uiteraard in het debat kunnen mengen.

Lees meer in het dossier Franchisewet: 


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring