(Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst: ambassadeur voor het vak

Laatste update 13 februari 2020 Leestijd: 4 min

Jonge auto- en bedrijfstechnici stonden op 11 februari in het centrum van de belangstelling tijdens dé gebeurtenis van Auto Prof – AMT Live: de finale van (Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst. Met hun kennis, vaardigheid en enthousiasme maakten ze geweldige reclame voor hun vak. BOVAG is officieel ambassadeur van de verkiezing en sponsort de hoofdprijs van de scholencompetitie.

Tijdens de finale gingen de twee bedrijfsautotechnici en twee autotechnici de strijd aan. Alle vier hadden ze dezelfde opdracht: maak voor een beginnende monteur een aansluitbeschrijving van deze autoradio-opstelling. Om dit tot een goed einde te brengen moesten de finalisten meten, diagnosestellen en rapporteren, drie heel belangrijke vaardigheden voor (bedrijfs)autotechnici.

Autotechniek populairder

Na een spannende finale bogen de juryleden zich over de resultaten terwijl presentator en ‘Huge Car Guy’ Roland Tameling de mensen op het podium die zich hebben ingezet voor deze competitie. Herme Bruin van Innovam zei dat bedrijven schreeuwen om talent, maar dat na de dip in 2012 – 2023 gelukkig weer meer jongeren kiezen voor autotechniek. Vakgarage-directeur Christien den Uil bevestigde dat. “Gelukkig komt er steeds meer waardering voor autotechnici.” Voorzitter Onafhankelijke Autobedrijven BOVAG Gerard ten Buuren wees op het belang van opleiden, een leven lang: “Bedrijven die dat niet doen vallen af, wat dat betreft is de wereld keihard.”

Winnaars

Bij de bedrijfsautotechnici won Joey Swinkels van het Koning Willem I College, bij de autotechnici Thijs van Grinsven van ROC Leijgraaf. Behalve de competitie voor individuele studenten was er ook een wedstrijd voor scholen. BOVAG verzorgde een deel van de ‘finale-opdracht’ op Auto Prof – AMT Live, gebaseerd op problemen uit de praktijk van BOVAG Bemiddeling. Kwesties waar de leerlingen zelf ook te maken mee kunnen krijgen in de praktijk. Denk aan een vraag als: mag je oude onderdelen direct weggooien? Of een auto komt voor een jaarlijks onderhoud en apk, wat doe je als je ziet dat de distributieriem over tien maanden moet worden vervangen? De leerlingen werden aan het denken gezet over hoe ze deze kwesties zouden oplossen, maar ook kunnen voorkomen. Ze maakten daarnaast ook kennis met wat BOVAG Bemiddeling inhoudt. Het Koning Willem I College won deze opdracht en mag zich de beste opleiding Bedrijfsautotechniek noemen. Bij de Autotechnici ging de prijs naar het Rijn IJssel College. Van beide opleidingen mogen 25 leerlingen naar de Donkervoort-fabriek, voor een exclusieve rondleiding. BOVAG heeft deze prijs gesponsord. 

Donkervoort-web.jpg
BOVAG sponsort de hoofdprijs van scholencompetitie, een exclusieve rondleiding door de Donkervoort-fabriek.

Ambassadeur

BOVAG ondersteunt de competities Autotechnicus en Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst als ambassadeur. “Omdat het vak autotechnicus een prachtvak is, dat de komende jaren alleen maar mooier wordt met alle nieuwe technologieën die er aan komen. Van elektrische aandrijving tot rijhulpsystemen.”

Meer dan 1.100 deelnemers

De weg naar de finale begon in november vorig jaar met de start van de online voorrondes. In de negen weken die daarop volgden deden 805 autotechnici in opleiding en 324 aankomend bedrijfsautotechnici de kennistest. Ze kregen vragen voorgeschoteld als: ‘Door welke sensor wordt een misfire of cilinderoverslag geregistreerd?’ of ‘Afgebeeld is het hydraulisch schema van een ABS/ASR in ruststand. Welke klep moet worden aangestuurd om de druk in het circuit RA constant te houden?’ Het ging niet alleen om de goede antwoorden, maar ook om de tijd die je nodig hebt om ze te geven. Uiteindelijk plaatsten de vier beste autotechnici en vier beste bedrijfsautotechnici zich voor de halve finale, waar storingen opgelost moesten worden aan voertuigen in de examenwerkplaats van Innovam/IBKI. De grote finale vond plaats op evenement Auto Prof – AMT Live in Gorinchem. 

Radio-interview met Autotechnicus van de Toekomst

Winnaar Thijs van Grinsven werd geïnterviewd door ‘Met het oog op morgen’ op Radio 1 (spoel door naar 49:20). Bekijk hier een video-impressie van de halvefinale: 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring