Tijdelijke versoepeling BPM-regels

Laatste update 17 april 2020 Leestijd: 3 min

De Belastingdienst heeft tijdelijk de BPM-regels versoepeld, dit na geluiden uit de branche. De coronamaatregelen van de RDW en buitenlandse zusterorganisaties leidden in sommige gevallen tot ongewenste situaties voor de BPM en daarmee de inschrijving in het kentekenregister. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën treft de maatregelen om ondernemers tegemoet te komen. BOVAG is blij met dit initiatief.

BPM-teruggave bij export

Door de coronamaatregelen in diverse Europese landen kan het voorkomen dat een inschrijving in het buitenland niet binnen 13 weken lukt. Bijvoorbeeld omdat de inschrijvingsautoriteit (een soortgelijke instantie als RDW) niet werkt. Als een ondernemer kan aantonen dat hij door coronamaatregelen de termijn van 13 weken niet heeft kunnen halen, dan kan hij toch de BPM terugvragen.

Taxatierapporten langer geldig

Wanneer een ondernemer bij de import van een gebruikt voertuig BPM wil afdragen aan de hand van een taxatierapport, dan mag dit rapport normaal gesproken maximaal 1 maand oud zijn. Doordat de RDW momenteel (nog) beperkt importkeuringen verricht, zou deze termijn kunnen worden overschreden. De termijn wordt daarom verlengd: tot 1 juli mag bij de BPM-aangifte gebruik worden gemaakt van een taxatierapport van maximaal 4 maanden oud.

Tweede vrijstelling kortstondig gebruik

De vrijstelling kortstondig gebruik wordt onder andere gebruikt om met een in het buitenland aangeschaft motorrijtuig naar de RDW te rijden voor de keuring en inschrijving in het Nederlands kentekenregister. Ondernemers kunnen nu een tweede vrijstelling aanvragen als de keuring voor het motorrijtuig niet kon plaatsvinden in verband met de coronamaatregelen van de RDW.

Uitstel typegoedkeuring taxi’s verlengd

De BPM-vrijstelling voor taxi’s is sinds 1 januari 2020 vervallen. Voor auto’s die ongebouwd worden (tot gehandicaptentaxi) en typegoedkeuring van de RDW nodig hebben, gold uitstel tot 1 april 2020. Door de coronamaatregelen was het echter niet mogelijk deze voertuigen bij de RDW te laten keuren. Het uitstel is daarom verlengd tot 1 juli.

José Burgemeester, BOVAG-relatiemanager Belastingdienst en RDW, over de tijdelijke fiscale maatregelen: “Wij zijn blij dat de Belastingdienst heeft gezien wat de gevolgen van het tijdelijk staken van de importkeuringen voor de aangifte en afdracht van BPM kunnen zijn. Het is fijn dat zij hierop direct hebben willen ingrijpen. Het zou voor de importeur zeer onbevredigend zijn geweest om na het nemen van de horde bij de RDW een nieuwe horde tegen te komen bij de Belastingdienst.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring