Aan de slag met verplichte energiebesparende maatregelen

Laatste update 04 juli 2023 Leestijd: 3 min

Ondernemers die op jaarbasis meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000m3 gas verbruiken zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Genomen maatregelen moeten voor 1 juli 2019 op een speciale website worden geregistreerd. Daar komt heel wat bij kijken. BOVAG helpt u om dat op een goede manier te doen.

Energiebesparende maatregelen zijn niet nieuw. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft per branche een overzicht gemaakt, de zogenaamde ‘Erkende Maatregelen Lijst’ (EML). Alle maatregelen op deze lijst verdienen zichzelf binnen vijf jaar terug. Wel nieuw is de informatieplicht (de plicht om de maatregelen te registreren op een meldportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

BOVAG helpt

Om de aangesloten BOVAG-ondernemers te helpen ontwikkelde BOVAG een maatregelenlijst in eenvoudige taal, waarin helder omschreven is wat u moet doen en wanneer u dat moet doen. Want niet elke maatregel is op uw bedrijf van toepassing en niet elke maatregel hoeft direct te worden uitgevoerd. Soms kunt u bijvoorbeeld ook wachten op een verbouwing. Voor dealerbedrijven, onafhankelijke autobedrijven, verhuurondernemers, revisiebedrijven, truckdealer-en trailerbedrijven, caravan- en camperbedrijven, aanhangwagenbedrijven, fietsbedrijven en GT-bedrijven is deze vereenvoudigde maatregelenlijst al klaar voor gebruik. Voor ondernemers met een schadeherstelbedrijf of tank- en/of wasbedrijf maakt BOVAG binnenkort ook een sterk vereenvoudigde versie van de maatregelenlijst. Naast de maatregelenlijst heeft BOVAG ook een handige informatiebrochure gemaakt en een checklist waarop ondernemers kunnen inventariseren welke maatregelen zij al hebben genomen. Dit is een handig hulpmiddel bij het invullen van het meldportaal van RVO.  

U vindt de meest actuele maatregelen in de online tool Duurzaam. Energie. Besparen

Lees alles over energiebesparende maatregelen

Onnodige maatregelen

BOVAG maakt zich er hard voor om de informatieplicht werkbaar te houden voor alle leden. Niet-bewezen energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld de introductie van warmtepompen, hebben we daarom uit de voorgestelde maatregelenlijst weten te houden.  

Kanttekeningen meldportaal

Op dit moment laat het meldportaal qua gebruiksvriendelijkheid nog wel wat te wensen over, vindt BOVAG. Ondanks de door BOVAG aangeleverde verbeterpunten en testresultaten van ondernemers, had BOVAG het portaal graag nog een stuk eenvoudiger gezien. Op de achtergrond zijn we daarom nog steeds in gesprek met het Ministerie van Economische Zaken om het meldportaal te verbeteren.  

Vragen

Heeft u vragen over de energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring