Principeakkoord Pensioen, kortingen PMT niet uitgesloten

Laatste update 07 juni 2019 Leestijd: 3 min

Een concept-pensioenakkoord is afgelopen nacht tot stand gekomen tussen werkgevers en werknemers. Een van de eisen van de bonden was dat de AOW-leeftijd minder stel stijgt. Het kabinet blijkt bereid te zijn om de AOW-leeftijd de komende twee jaar op 66 jaar en vier maanden te laten staan. Daarna stijgt deze door tot 67 jaar in 2024, drie jaar later dan in het oorspronkelijke plan. Dat er mogelijk toch gekort gaat worden op pensioenen binnen PMT, kan niet met zekerheid worden afgewend. Het akkoord wordt vandaag gepresenteerd.

Bij de huidige pensioenregeling dreigen de pensioenfondsen in de metaal PME en PMT te moeten korten op de pensioenuitkeringen. De hoop was dat het nieuwe pensioenakkoord het korten van pensioenen zou voorkomen omdat pensioenfondsen geen reserves meer hoeven aan te houden boven een dekkingsgraad van 100 procent. Echter, door de lage rente kunnen dekkingsgraden van de pensioenfondsen onder de 100 procent recht komen, waardoor ook na een nieuw akkoord kortingen op het pensioen bij een aantal fondsen niet te vermijden zijn, waaronder mogelijk PMT.

Eerder stoppen

De pensioenonderhandelingen hebben bijna tien jaar geduurd. De nieuwe plannen moeten een oplossing bieden voor de veranderende arbeidsmarkt met vergrijzing en flexbanen en daarbij nog de lagere rente en oplopende levensverwachting. Eisen waar de bonden aan vasthielden was naast de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd ook de mogelijkheid om medewerkers met zwaar werk eerder te laten stoppen. Het kabinet zou bereid zijn om extra te betalen door de boete op vervroegde uittreding te schrappen voor mensen met een bruto jaarinkomen tot € 19.000.

De leeftijdsonafhankelijke pensioenopbouw wordt afgeschaft. Jongeren bouwen per ingelegde euro meer pensioen op dan oudere deelnemers omdat hun premie langer rendement geeft. Hierdoor wordt het makkelijker voor zzp’ers om mee te doen aan een pensioenfonds. Verplicht wordt een pensioenfonds voor zzp’ers niet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor deze groep wel verplicht.

Het principeakkoord gaat over een aantal grote struikelblokken maar heeft op veel andere punten nog geen uitgewerkt antwoord. Het duurt naar verwachting nog jaren voordat alle puntjes op de i zijn gezet.
 
Lees hier meer details over het principe akkoord.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring