BOVAG breekt lans voor sociale innovatie

Laatste update 25 juni 2019 Leestijd: 4 min

BOVAG wil leden helpen om hun bedrijfscultuur te moderniseren en wil daarnaast samen met sociale partners meer ruimte voor maatwerk creëren in de collectieve arbeidsvoorwaarden. Dat zijn de conclusies uit het experiment ‘sociale innovatie’ dat BOVAG dit voorjaar deed. Tijdens een BOVAG Debat in Den Haag werd er over de uitkomsten met vakbonden en relaties gediscussieerd.

Sociale innovatie is de verzamelterm voor vernieuwing in arbeidsverhoudingen en -voorwaarden. Volgens BOVAG is die innovatie hard nodig nu de technologie in de werkplaats verandert en medewerkers in toenemende mate vragen om meer autonomie in hun werk. Op zoek naar het hoe en wat van sociale innovatie deed BOVAG dit voorjaar een praktijkexperiment bij vijf bedrijven (twee merkdealers, twee onafhankelijke autobedrijven en een truckdealer). In meerdere sessies gingen medewerkers en werkgevers onder deskundige begeleiding het ‘goede gesprek’ aan.

Traditionele bedrijfscultuur

Uit het experiment kwamen twee belangrijke zaken naar voren: medewerkers zijn zéker bereid om na te denken over de toekomst en samen met de werkgever te ondernemen, maar de bedrijfscultuur in de branche is daar nog niet voldoende voor ontwikkeld. Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG: “De autobranche is een traditioneel geleide branche, waar nog oude hiërarchische structuren gelden. Daar moet verandering in komen om de noodzakelijke technologische ontwikkelingen de ruimte te geven én om de branche aantrekkelijk te houden voor nieuwe instroom. Werkgever én werknemer moeten meer persoonlijk leiderschap tonen en meer met elkaar in gesprek gaan. BOVAG wil ze daarbij helpen.”

Cao-boekje

Naast de constatering over de bedrijfscultuur, toont het experiment ook dat het cao-boekje als ingewikkeld en beperkend wordt ervaren. Ondernemers en medewerkers zoeken naar ruimte om individuele afspraken te maken, maar lopen dan tegen afspraken in de cao aan. Eckhardt: “Het experiment maakte duidelijk dat er wel behoefte is aan collectieve voorwaarden, maar dan meer in de vorm van een raamwerk waarbinnen werkgever en werknemer zelf afspraken kunnen maken. We zullen de mogelijkheden hiertoe de komende tijd samen met de sociale partners onderzoeken.”

Geen verdeeldheid

Naar aanleiding van het experiment organiseerde BOVAG maandag 24 juni in Den Haag een BOVAG Debat met belangrijke stakeholders, zoals vakbonden, opleiders, beleidsmakers, politici en andere brancheorganisaties. Aan de hand van stellingen uit het experiment gingen de aanwezigen met elkaar in debat. Echt verdeeld waren de deelnemers niet; er hing een unaniem gevoel van urgentie dat vernieuwing in arbeidsverhoudingen noodzakelijk is. Ook over het hoe was men redelijk consistent: stimuleer het gesprek tussen werkgever en werknemer, laat beiden hun verantwoordelijkheid nemen én onderzoek vernieuwing in de cao niet tíjdens de onderhandelingen (zoals in oktober over duurzame inzetbaarheid, red.) maar doe dat tussentijds in kleine brokjes. Dan raken de sociale partners niet verstrikt in de discussie over de cao-afspraken.



Lees meer over het experiment Sociale Innovatie in het dossier op mijn.bovag.nl. Daar vindt u ook de mini-documentaire die van het experiment is gemaakt.



 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring