Erkenningenplan RDW bevalt BOVAG; Burgman voorzitter Platform Dienstverlening RDW

Laatste update 01 maart 2019 Leestijd: 3 min

De plannen van de RDW rond het nieuwe erkenningenstelsel vallen goed bij BOVAG. Ze zijn het product van het project MERK (modernisering erkenningen) en in nauwe samenwerking met BOVAG en de branche tot stand gekomen De plannen liggen inmiddels bij het Ministerie. Om ook na MERK met elkaar in gesprek te blijven over erkenningen en de voortgang en de kwaliteit van het wetsvoorstel te monitoren is het nieuwe Platform Dienstverlening RDW opgericht, onder voorzitterschap van Koos Burgman, oud-directeur van BOVAG.

In het Platform Dienstverlening RDW zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd, zoals het ministerie, verzekeraars, BOVAG en natuurlijk de RDW zelf. Binnen het platform zijn nu twee werkgroepen ingericht die zich respectievelijk bezighouden met het toekomstige en het huidige beleid. In de eerste wordt geadviseerd over de implementatie van een nieuw erkenningenstelsel in wet en regelgeving en het sanctiebeleid voor de toekomst. Jose Burgemeester, relatiemanager RDW bij BOVAG: “De plannen liggen nu bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Daarna moet de Tweede Kamer zich nog over de aanpassingen op de wet buigen. Dit is een langdurig proces dat de werkgroep nauwkeurig zal monitoren. Eer er een nieuwe wet ligt, zijn we een paar jaar verder.”
De tweede werkgroep richt zich op het verbeteren van het huidige toezicht- en sanctiebeleid, want daarin kan nu al een en ander worden verbeterd. Burgemeester ervaart veranderingsbereidheid bij de RDW in bijvoorbeeld het vereenvoudigen van de administratieve processen. “Ik hoop dat de eerste resultaten van de inspanningen van die werkgroep in oktober van dit jaar in de zogenaamde ‘Toezichtsbeleidsbrief RDW’ al zichtbaar zullen worden.”


Wat er in het wetsvoorstel voor een nieuw erkenningstelsel is opgenomen, vertelde Burgemeester eerder al in de BOVAGkrant. In een aantal heldere punten licht zij toe wat er kan gaan veranderen en hoe BOVAG daarover denkt.
  • In het nieuwe RDW­-systeem krijgt een ondernemer niet zomaar meer een erkenning , aan de poort wordt een strenger toelatingsbeleid gehanteerd.
  • Het nieuwe systeem moet flexibeler zijn, in de zin dat de wet sneller en makkelijker moet kunnen meebewegen met wat er in de branche en in de maatschappij gebeurt.
  • Sancties moeten redelijk en menselijk zijn; bijvoorbeeld éérst een boete en daarna pas het intrekken van een erkenning.
  • RDW-bevoegdheden en RDW-erkenningen worden losgetrokken.
  • De administratieve processen rond de erkenningen worden eenvoudiger en logischer.

Lees het artikel uit de BOVAGkrant hier: 

 



 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring