WAB: extra tijd voor toepassen lage WW-premie - Aangepast bericht

Laatste update 20 december 2019 Leestijd: 3 min

Werkgevers krijgen drie maanden langer de tijd om ervoor te zorgen dat hun administratie voldoet aan de eisen die de WAB stelt voor het afdragen van de lage WW-premie. Oorspronkelijk moest er tussen werkgever en werknemer vanaf 1 januari 2020 sprake zijn van een ondertekende arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (niet zijnde een oproepovereenkomst) om de lage WW-premie toe te mogen passen op medewerkers met een vast contract. Die regel blijft maar geldt per 1 april 2020.

Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. Van 1 januari 2020 tot 1 april 2020 mogen werkgevers zonder een ondertekende arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd toch de lage WW-premie afdragen voor werknemers met een vast contract. Wanneer u uw administratie niet voor 1 april 2020 op orde hebt, dan is alsnog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 de hoge WW-premie verschuldigd. De overeenkomst kan op papier zijn maar ook geldig is:  
  • een digitale handtekening
  • een mail van werkgever aan werknemer waarbij de medewerker in de mail reageert dat hij of zij een contract voor onbepaalde tijd heeft (mag geen oproepovereenkomst zijn)
  • via een stemknop

Niet voor nieuwe medewerkers

Let op: de uitzondering geldt alleen voor werknemers die voor 1 januari 2020 al in dienst waren. Bij nieuwe medewerkers moet u wel direct een arbeidsovereenkomst in de administratie opnemen die door beide partijen -al dan niet digitaal-  ondertekend is en waarin vermeld staat dat het een contract voor onbepaalde tijd betreft die geen oproepovereenkomst is.  

Regelen

Had u voor 1 januari 2020 een medewerker in dienst voor onbepaalde tijd maar heeft u de arbeidsovereenkomst nooit op papier of op de mail gezet? Of is het tijdelijke contract voor 1 januari 2020 omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, zonder dat partijen een nieuwe overeenkomst of een addendum ondertekend hebben? Dan kunt u onderstaande download gebruiken om dit vanaf 1 april 2020 toch goed in de administratie te hebben staan.

Onderstaande download voldoet aan de eisen die de WAB stelt om de lage WW-premie toe te mogen passen. Maar mocht u nooit iets op papier hebben gezet wat betreft de geldende arbeidsvoorwaarden, dan is dit wellicht het moment om dat alsnog te doen. In het kader van de WAB is dat niet vereist, maar dit kan wel behulpzaam zijn bij mogelijke discussies over geldende arbeidsvoorwaarden in de toekomst.

Vragen?

Heeft u vragen over het toepassen van de lage WW-premie voor vaste contracten per 1 januari 2020? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring