Mijn werknemer is niet op tijd terug van vakantie, wat moet ik doen?

Laatste update 12 augustus 2019 Leestijd: 2 min

Werkgevers gunnen hun medewerkers een mooie vakantie, tijd om op te laden. Het plannen van de vakantie gaat meestal vooraf in goed wederzijds overleg en in de praktijk volgens afspraak. Soms lopen de dingen anders en verschijnt een medewerkers niet op de afgesproken dag weer terug op het werk. Wat dan te doen?

Dat een medewerker later terug is op het werk dan afgesproken, hoeft geen opzet te zijn. Een vakantievlucht kan vertraagd zijn of geannuleerd, tunnels gesloten of wegen gestremd. Dat is overmacht. Wie draait daar vervolgens voor op? De werknemer zelf of u als werkgever?

Het arbeidsrecht stelt dat wanneer een werknemer niet beschikbaar is om te komen werken, hij ook geen recht heeft op loon. Als de werknemer op de eerste dag na zijn vakantie zonder tegenbericht niet verschijnt, dan kunt u na een schriftelijke mededeling het loon van de werknemer stopzetten. In de praktijk lossen werkgever en werknemer het vaak zo op dat de werknemer alsnog extra vakantiedagen opneemt voor de dagen waarop hij niet kon werken.

Ziek op vakantie

Het kan ook gebeuren dat uw werknemer zich ziek meldt vanaf zijn vakantieadres. Een bedrijfsarts laten vaststellen of de werknemer inderdaad arbeidsongeschikt is, is dan niet praktisch. Zorg daarom dat u duidelijke regels stelt voor een ziekmelding vanuit het buitenland. Bijvoorbeeld de verplichting voor de werknemer om zich direct ziek te melden bij de leidinggevende.
 
Vraag de werknemer daarnaast om een doktersverklaring van een buitenlandse arts in het Engels te overleggen. Stel ook verplicht dat de werknemer zich direct bij terugkomst in Nederland meldt bij de bedrijfsarts. Leg sancties vast voor het geval de voorschriften niet worden nageleefd, bijvoorbeeld stopzetten van het loon. Neem deze regels op in het bedrijfsreglement en laat de werknemers tekenen voor akkoord.

De regels rondom het verlof zijn opgenomen in de cao. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met BOVAG ledenadvies 030 65 95 300.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring