Secretaris-generaal ministerie EZ&K op werkbezoek bij autodealer Wittebrug

Laatste update 12 april 2019 Leestijd: 2 min

Eerlijk zakendoen was het onderwerp van het werkbezoek dat MKB Nederland deze week organiseerde bij VW- en Audi-dealer Wittebrug in Den Haag. MKB Nederland nodigde daarbij de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Maarten Camps, uit. BOVAG was als lid van MKB Nederland ook van de partij. Er werd gesproken over eerlijke contractafspraken tussen dealer en fabrikant en uitdagingen voor ondernemers in de platformeconomie.

Doel van het werkbezoek bij Wittebrug was onder andere om Maarten Camps te informeren over de specifieke uitdagingen die dealerbedrijven tegenkomen. Er werd gesproken over online platforms die steeds meer de toegangspoort voor adverteerders (autobedrijven) en klanten vormen, en die tussen de twee in staat. De platforms verrijken zich met een grote hoeveelheid data, sturen aanbod en keuze. Dé reden dat vorig jaar viaBOVAG.nl is gestart; met als doel om de regie terug te krijgen bij de ondernemer.

Het werkbezoek werd ook aangehaald om te lobbyen voor een franchisewet, die eerlijke en evenwichtige contractafspraken tussen dealer en fabrikant of franchisenemer en franchisegever bevordert. Zaken als investeringsbescherming en terugverdiencapaciteit bij het verhogen van dealerstandards terwijl fabrikanten zelf rechtstreeks de markt op gaan passeerden de revue. Ook het eenzijdig wijzigen en opzeggen van contracten, en de vergoedingen voor goodwill ook ná het contract werden toegelicht. Geert Brummelhuis, branchemanager Autodealers bij BOVAG: “Het is belangrijk om beleidsmakers en politici zélf het verhaal te laten horen van onze leden. Eerder dit jaar waren we bij Amega in Dordrecht op bezoek, samen met VVD-kamerlid Martin Wörsdörfer.”

Voorstel franchisewet

BOVAG lobbyt samen met onder andere het Vakcentrum voor wettelijke bescherming van franchisenemers en dealers in een zogenaamde Franchisewet. Het wetsvoorstel, waar BOVAG ook op heeft gereageerd, moet nog worden behandeld in de Tweede Kamer.

Fotografie: Rolf van Koppen

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring