De pagina wordt geladen...

Bovag logo
CBR herverdeelt capaciteit theorie-examens om fraude aan te pakken
0%
Terug

CBR herverdeelt capaciteit theorie-examens om fraude aan te pakken

Laatste update 05 april 2019Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Het CBR gaat theorie-examens eerlijker verdelen onder opleiders per 1 augustus 2019. Het is dan niet meer mogelijk voor opleiders om grote hoeveelheden examenplekken vooraf in te kopen of met bots te zoeken naar extra capaciteit. Dit is onderdeel van het pakket aan maatregelen dat het CBR neemt om frauderende en marktverstorende partijen aan te pakken en daarmee de rijscholenbranche te professionaliseren.

De afgelopen jaren is er een grote toename van opleiders die zich alleen op theorie B richten. Hierdoor is een ongewenste race ontstaan vanuit deze opleiders naar beschikbare examencapaciteit. Als onderdeel van de maatregelen om de rijschoolbranche te helpen professionaliseren, werkt het CBR aan een evenwichtige en gelijkmatige verdeling van de beschikbare capaciteit voor theorie-examens. Het CBR constateert dat een aantal opleiders grote hoeveelheden examenplekken inkopen en met bots zoeken naar extra capaciteit. Daarnaast ziet het CBR regelmatig dat opleiders capaciteit inkopen bij beroepsexamens en deze vervolgens inwisselen voor andere type examens. Om te zorgen voor een evenrediger verdeling van examenplekken en om botgebruik tegen te gaan vervalt op 1 augustus 2019 de huidige quotumregeling en gaat de nieuwe regeling in.

Dit verandert er per 1 augustus:

  • Opleiders kunnen voor auto- motor en bromfietsexamen alleen plek reserveren op naam van de kandidaat en gekoppeld aan een specifiek product. Daarnaast zijn deze examenplekken niet meer onderling uitwisselbaar. Opleiders kunnen niet langer naamloze capaciteit reserveren. Zij kunnen alleen nog examenplekken reserveren die daadwerkelijk voor kandidaten bedoeld zijn.
  • Voor CCV-producten komt een aparte toekenning van capaciteit: wel naamloos, maar niet langer uitwisselbaar met A, B en AM. Hierdoor kunnen opleiders niet langer examencapaciteit bij CCV inkopen en deze vervolgens omzetten naar A, B of AM.

Voor kandidaten die rechtstreeks via MijnCBR reserveren (vijftig procent van de beschikbare capaciteit) verandert er niets. Het CBR informeert opleiders via de gebruikelijke kanalen zoals TOP Online verder over de details.

Monitoring vanuit BOVAG

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: “Hoewel we ons realiseren dat dit een andere aanpak zou vergen voor de goedwillende rijscholen, moet deze maatregel ervoor moeten zorgen dat er voor iedereen voldoende capaciteit theorie-examens beschikbaar is. Partijen die alleen maar geld willen verdienen en de verkeersveiligheid niet hoog in het vaandel hebben staan en via ‘slimme’ constructies de markt - oftewel alle theorie-examens - naar zich toe willen trekken wordt zo de wind uit de zeilen gehaald. Ook gaat dit de performance van Top Online verbeteren. Vooralsnog hebben wij er vanuit BOVAG alle vertrouwen in dat deze maatregel, die over een jaar geëvalueerd wordt, een stap in de goede richting is. We gaan dit de komende periode goed monitoren.”

Lees meer:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.