Prinsjesdag 2018: dit zijn de plannen van het kabinet op gebied van personeel

Laatste update 05 oktober 2018 Leestijd: 7 min

Het Kabinet heeft tijdens Prinsjesdag plannen gepresenteerd die van belang zijn voor werkgevers. Zo hebben vaders vanaf volgend jaar meer verlof als hun partner bevalt en gaat het minimumloon voor 18, 19 en 20-jarigen verder omhoog. BOVAG zet een aantal belangrijke wijzigingen voor u op een rij. Let wel op: deze wetswijzingen zijn nog niet allemaal definitief.

Vanaf 2019

  1. AOW-leeftijd | De AOW-gerechtigde leeftijd bedraagt in 2019 66 jaar en vier maanden. Na 2019 wordt de AOW-gerechtigde leeftijd geleidelijk verhoogd naar 67 jaar in 2021. Daarna wordt de AOW-gerechtigde leeftijd verbonden aan de leeftijdsverwachting.
  2. Minimumloon jonge werknemers | Werknemers vanaf 21 jaar krijgen per 1 juli 2019 recht op het volledige minimumloon. Het minimumloon voor 18, 19 en 20-jarigen gaat verder omhoog.
  3. Schijnzelfstandigheid | Het kabinet werkt in 2019 maatregelen uit ter vervanging van de Wet DBA om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dus blijf opletten dat er tussen de zzp’er en u toch geen sprake is van een dienstbetrekking.
  4. Kraamverlof en adoptieverlof | De Wet arbeid en zorg (WAZO) wijzigt op verschillende punten:
    1. Vanaf 1 januari 2019 mogen werknemers die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen langer verlof opnemen. Dit adoptie- en pleegzorgverlof is nu nog 4 weken en wordt uitgebreid naar 6 weken. Deze verloven gelden voor beide ouders en tijdens dit verlof heeft een werknemer recht op een uitkering ter hoogte van het (maximum)dagloon.
    2. Het kraamverlof wordt een ruimer geboorteverlof en bedraagt eenmaal de wekelijkse arbeidsduur met behoud van salaris. Geboorteverlof is niet alleen bedoeld voor de echtgen(o)te of geregistreerd partner van de moeder, maar ook voor degene die ongehuwd met haar samenwoont of degene die het kind heeft erkend.
  5.  Subsidieregeling praktijkleren blijft | De financiële bijdrage voor werkgevers om een bbl-student aan te nemen blijft bestaan.
  6. Kleine pensioenen | Per 1 januari 2019 gaat de automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen van start. Hiermee wordt het afkopen van kleine pensioenen die meer dan 2 euro bruto per jaar bedragen onmogelijk. Pensioentjes die hieronder liggen komen om administratieve redenen te vervallen.
  7. Aansprakelijkheid dodelijk bedrijfsongeval | Per 1 januari 2019 treedt de Wet Affectieschade in werking. Als er een (dodelijk) bedrijfsongeval is, waarvoor u als ondernemer aansprakelijk bent dan krijgen naasten recht op een vergoeding.
  8. Harde Brexit | Als voor maart 2019 nog geen uittredingsakkoord is gesloten tussen Engeland en de Europese Unie dan moet de toegang van Engels werknemers tot de Nederlandse arbeidsmarkt via nationale wetgeving worden geregeld. Daarom is er een wijziging in het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen in de maak.

Vanaf 2020

  1. Kraamverlof | Per 1 juli 2020 kan het geboorteverlof als de kersverse vader dat wenst ook nog eens worden aangevuld met maximaal vijfmaal de wekelijkse arbeidsuur aan extra geboorteverlof. De werknemer ontvangt dan gedurende deze periode een uitkering van 70% van zijn (maximaal)dagloon.
  2. Leasefiets | Per 1 januari 2020 wil het kabinet de fiscale bijtelling voor de fiets van de zaak een stuk eenvoudiger maken. Zo moet een leasefiets fiscaal net zo aantrekkelijk worden als een leaseauto. Medewerkers met een leasefiets kunnen privé gebruik straks afkopen voor een standaardbedrag. De kilometers hoeven dan niet meer bijgehouden te worden. Het gebruik van relatief dure e-bikes moet daardoor een impuls krijgen.
  3. Stimulering aannemen mensen met arbeidsbeperking | Het loonkostenvoordeel (de jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen) voor banenafspraak en scholingsbelemmerden is niet langer beperkt tot 3 jaar, maar geeft per 2020 structureel recht op loonkostenvoordelen. Hierdoor moet het arbeidsmarktperspectief van mensen met een arbeidsbeperking duurzaam worden vergroot.
  4. Nieuwe wet: Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) | De beoogde ingangsdatum van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is 1 januari 2020. Deze wet beoogt een aantal belangrijke wijzigingen tot stand te brengen:
    1. De mogelijkheid om flexibele arbeidsovereenkomsten aan te gaan wordt weer verruimd. Werknemers krijgen opnieuw na drie jaar recht op een vast contract in plaats van de huidige twee jaar. De ketenbepaling wordt dus weer verlengd;
    2. Het wordt mogelijk om een langere proeftijd overeen te komen. Er kan straks een proeftijd van maximaal vijf maanden afspreken in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In een tijdelijk contract van twee jaar of langer mag straks een proeftijd van maximaal drie maanden met de werknemer overeenkomen;
    3. Vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst krijgen vanaf dag één van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. Het vereiste dat zij hiervoor eerst minimaal twee jaar in dienst moeten zijn, vervalt.;
    4. Er worden regels gesteld om permanente beschikbaarheid van werknemers met oproepcontracten en concurrentie op arbeidsvoorwaarden bij payrollconstructies te voorkomen. Er komen strengere regels voor de beschikbaarheid van oproepkrachten. Zo is een oproepkracht straks alleen verplicht om gehoor te geven aan een oproep als de werkgever hem minimaal vier dagen van tevoren heeft opgeroepen;
    5. Payrollwerknemers krijgen recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst zijn; De gronden voor ontslagen worden uitgebreid met de zogenaamde cumulatiegrond; de i-grond. Hierdoor kan u verschillende ontslagredenen met elkaar combineren in een ontbindingsverzoek van de arbeidsovereenkomst bij de rechter;
    6. De hoogte van de WW-premie afhankelijk van de contractvorm en worden sectorpremies afgeschaft. Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een flexibel contract dan voor werknemers met een vast contract.
  5. Transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid | Per 1 april 2020 worden werkgevers door middel van de Wet transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gecompenseerd voor de transitievergoedingen die zij aan werknemers hebben betaald bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze compensatie heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Daarnaast wordt geld gereserveerd voor het compenseren van de transitievergoeding die kleine werkgevers hebben betaald bij ontslag als gevolg van bedrijfsbeëindiging wegens pensionering of ziekte. Dit najaar is het overigens de bedoeling dat Minister Koolmees van SZW nog komt met andere voorstellen om de lasten en risico’s van loondoorbetaling bij ziekte, met name voor het MKB, te beperken. Dat het kabinet ‘(kleine) werkgevers wil ontlasten op het gebied van ziekte, zonder de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen te laten oplopen’ staat in de begroting van het ministerie opgenomen.
  6. De detacheringsrichtlijn wordt herzien. | De implementatie van de nieuwe richtlijn moet uiterlijk 30 juli 2020 zijn voltooid. Zo krijgen gedetacheerde werknemers na 12 maanden detachering recht op de arbeidsvoorwaarden van het gastland, met uitzondering van de regels met betrekking tot ontslag en aanvullend pensioen.


Wilt u zelf de Miljoenennota, de Rijksbegroting, het Belastingplan en/of andere officiële Prinsjesdagstukken inzien? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/prinsjesdag.

Vragen

Heeft u vragen over een of meer wijzigingen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of 030 – 65 95 300.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring