Download de nieuwe voorwaarden voor caravan- en camperbedrijven

Laatste update 26 oktober 2018 Leestijd: 3 min

De algemene voorwaarden voor koop, reparatie en onderhoud aan caravans en campers zijn aangepast per 1 november 2018. U bent verplicht deze voorwaarden te gebruiken als BOVAG-bedrijf. Zorg dus dat u de juiste documenten gebruikt! De formulieren zijn vanaf 1 januari 2019 alleen nog digitaal beschikbaar.

In afstemming met ANWB en Consumentenbond zijn de algemene voorwaarden van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven op enkele punten aangepast. Een aantal belangrijkste wijzigingen:

  • De voorwaarden zijn herschreven in eenvoudigere en begrijpelijke taal.
  • Er wordt verwezen naar de meest recent wetgeving over ‘koop op afstand’, relevant voor ondernemers met een webshop.
  • Er is opgenomen dat een klant tot twaalf maanden nadat hij heeft geklaagd naar de Geschillencommissie Tweewielers toe kan gaan.
  • Er staat beschreven wat de wel en niet vermijdbare kosten zijn.
  • De voorwaarden verwijzen naar de huidige privacywet, die op 25 mei is ingegaan.

BOVAG adviseert om ook de BOVAG-koopovereenkomsten te gebruiken, omdat deze goed aansluiten op de nieuwe algemene voorwaarden.

Tip: Bent u actief met online verkoop? Lees dan het informatieblad koop op afstand. Hierin staat allerlei informatie, zoals dat u er verstandig aan doet om goed naar uw bedrijfsvoering en processen kijken. U heeft namelijk informatieverplichtingen over diverse onderwerpen. Daarnaast moet er een ‘bestelknop met betalingsverplichting’ op de site staan (in plaats van een knop met alleen de naam ‘bestellen’). Heeft u een webshop? Gebruik dan zowel de BOVAG-voorwaarden als de neutrale voorwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie te gebruiken. Deze zijn kosteloos op hun site te vinden.

Alle formulieren digitaal

De blokken met papieren formulieren zijn per 1 januari 2019 niet meer verkrijgbaar. Vanaf dat moment is de bedoeling dat alle leden de digitaal invulbare formulieren gebruiken. Dat scheelt u bovendien stapels papieren en dikke ordners. De digitale formulieren kunt u eenvoudig online invullen, opslaan en printen. Deze formulieren zijn bovendien aangepast op basis van de nieuwste algemene voorwaarden (met uitzondering van de verhuurovereenkomsten). Een van de wijzigingen is dat de formulieren voor de onderhoudsbeurt, onderstelbeurt, vochtmeting en het garantiebewijs niet meer door de keurmeester, monteur of verkoper ondertekend hoeven te worden. Ook zijn de formulieren Caravan Check en de Onderhoudsinspectie Kampeerauto buiten gebruik gesteld. In het dossier leest u meer over werken met digitale formulieren. U kunt ook de korte handleiding downloaden.

Voorkeursformulier klantcontact

De regels rondom privacy zijn met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verscherpt. Als u mailings of nieuwsbrieven naar uw klant wilt sturen, is het niet meer voldoende om een AVG-artikel op te nemen in de algemene voorwaarden of om daarnaar te verwijzen in het koopcontract. Om op een goede manier mail te versturen aan uw klanten heeft BOVAG het voorkeursformulier opgesteld. Dit formulier is te vinden in de BOVAG Privacytool.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring