Veelgestelde vraag: moet ik tweedehands brom- en snorfietsen in DOR registreren?

Laatste update 23 juli 2018 Leestijd: 2 min

Ondernemers die bedrijfsmatig tweedehands ingekochte brom- en snorfietsen opkopen, moeten deze voertuigen registreren in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Politie en justitie gebruiken meldingen uit deze database om heling van gestolen goederen tegen te gaan. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een bekeuring krijgen en bij herhaaldelijke overtreding zelfs gevangenisstraf of het tijdelijk sluiten van het bedrijf riskeren.

Vrijwel alle gemeenten hebben het Digitaal Opkopersregister (DOR) aangewezen als officieel register. DOR voldoet aan de eisen van de nieuwe privacywet (AVG).

 Wat legt u in ieder geval vast in het inkoopregister?

  • de aankoopdatum;
  • een zo volledig mogelijke omschrijving van het tweedehands product, met soort, merk en (serie)nummer;
  • de koopprijs;
  • naam en adres van de aanbieder;
  • koopt u koper(legeringen) tegen contante betaling? Dan moet u ook het nummer, land van herkomst en type identiteitsbewijs van de aanbieder noteren.

Werk mee aan een controle

Het oprichten en controleren op de naleving van het register is een gemeentelijke aangelegenheid. Naast het verplichte inkoopregister kan de gemeente ook een verkoopregister verplicht stellen. De hoeveelheid en mate van controle is per gemeente verschillend. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen controleren of u zich aan de registratieplicht houdt. Bij een controle moet u inzage geven in uw register. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Tip: controleer voertuigen via stopheling.nl

U kunt daarnaast op stopheling.nl of met een speciale app controleren of het serienummer van een (tweedehands) brom- of snorfiets in een database van gestolen goederen staat. Doe dit voorafgaand aan de inkoop. De database van stopheling.nl wordt dagelijks ververst en bevat alle goederen die bij de politie sinds 2010 als gestolen staan geregistreerd. Bij de ontdekking van een gestolen brom- of snorfiets, kunt u daar meteen melding van doen bij de politie via een meldknop die op het scherm verschijnt.

Vragen?

Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring