CBR pakt lange examenwachttijden aan, maar probleem blijft tot eind 2019

Laatste update 05 juli 2018 Leestijd: 3 min

Door de sterke economische groei zijn de examenwachttijden bij het CBR enorm toegenomen de afgelopen jaren. In een brief aan Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) staan de maatregelen die het CBR neemt om de wachttijden aan te pakken. Ondanks de voorgenomen maatregelen blijven de reserveringstermijnen in ieder geval tot het najaar van 2019 onder druk staan. Dat is volgens BOVAG zorgwekkend. BOVAG is in gesprek met CBR om te bezien of er nog meer maatregelen mogelijk zijn.

Het aantal rijexamens is sinds 2014 met 17% gestegen, en ligt dit jaar op een aantal van 735.000 examens. Met name de groei van beroepsexamens, zoals bus, vrachtauto, taxi en trekker is grillig en veel sterker dan verwacht. 

Maatregelenpakket

Het CBR meldt in de brief dat er voor 2018 een capaciteitstekort is voor 56.000 praktijkexamens. Door al eerder genomen maatregelen zoals vrijwillig overwerken, flexibele capaciteit en de inzet van gepensioneerde examinatoren kan CBR 33.500 extra praktijkexamens aan. Voor de resterende 22.500 praktijkexamens neemt CBR aanvullende maatregelen:

Vergroten van de capaciteit

  • Het instroomniveau voor examinatoren wordt verlaagd van MBO4-niveau naar MBO3 met MBO 4 werk- en denkniveau. Daardoor hoopt CBR in 2019 ruim honderd extra examinatoren in te kunnen zetten. 
  • Het CBR gaat nog meer examencapaciteit verschuiven naar de divisie CCV, om het grote tekort bij beroepsexamens aan te pakken.
  • Het hoge ziekteverzuim in 2017 onder examinatoren wordt in samenwerking met de ARBO-dienst teruggedrongen. 
  • De nieuwe cao is bijna rond, waarin het aantal extra verlofdagen voor medewerkers van boven de 58 is verminderd.
  • Het CBR kijkt hoe ze flexibele capaciteit structureel beschikbaar kunnen maken.

Vraagsturing

Een andere oplossingsrichting is vraagsturing. Een voorbeeld daarvan is dat er voor de beroepsexamens overleg met de branche is over een gelijkmatige verdeling van de examens. Rijopleiders kunnen van tevoren aangeven wat zij aan examencapaciteit nodig hebben voor de komende periode, zodat de capaciteit gelijkmatig kan worden verdeeld. Ook neemt het CBR stappen om een halt toe te roepen aan slecht voorbereide kandidaten die te snel op (her)examen gaan.

Gesprekken tussen BOVAG en CBR

BOVAG maakt zich zorgen over de lange wachttijden en het voortduren daarvan. Jos van den Broek, branchemanager BOVAG Rijscholen: “We zien dat het CBR stappen neemt om het probleem op te lossen, maar we denken dat er nog meer mogelijk is. We zijn samen met het CBR in gesprek om nader naar de oplossingen te kijken.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring