Voorjaarsnota: lasten mkb stapelen zich verder op

Laatste update 19 april 2024 Leestijd: 2 min

Nadat we eerder al berichtten over de impact van de Voorjaarsnota (de financiële update van het kabinet) op de mobiliteit en autobelastingen, hebben we nu ook de impact van de Voorjaarsnota op mkb en ondernemerschap in kaart gebracht. Samengevat: de lasten voor het mkb blijven zich opstapelen.

Zo staat in de Voorjaarsnota van het kabinet dat de mkb-winstvrijstelling met ingang van 2025 verder omlaag gaat naar 12,03%. De mkb-winstvrijstelling is een belastingkorting voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB), die losstaat van het urencriterium. IB-ondernemers kunnen standaard een percentage in mindering brengen op hun winst. Deze winstvrijstelling is jarenlang 14% geweest, maar met ingang van dit jaar wilde het kabinet dat verlagen naar 12,7%. De Tweede Kamer beperkt de verlaging aanvankelijk tot 13,31%. En dan zou vanaf 2025 alsnog de 12,7% gaan gelden, maar het kabinet wil dat nu dus verder verlagen naar 12,03%. 

Omgekeerd effect 

BOVAG-lobbyist Hannie Stappers: “Deze maatregel verhoogt de marginale druk op ondernemerswinst. Een lagere marginale druk betekent dat ondernemers over een extra verdiende euro minder belasting hoeven af te dragen. Dat stimuleert bedrijvigheid en productiviteit en dat hebben we nu juist nodig om de economie en het ondernemingsklimaat te versterken. De voorgenomen maatregel heeft het omgekeerde effect.” 

Grensbedrag 

Verder wordt er gesleuteld aan het grensbedrag voor het hoge tarief in box 1 van de inkomstenbelasting (IB). In 2024 is het zo dat belastingplichtigen vanaf een inkomen van € 75.518 in het toptarief van 49,5% vallen. Volgens eerdere besluitvorming zou dit grensbedrag de komende jaren geleidelijk omhoog gaan, met zo'n € 1.000 per jaar. Het kabinet stelt nu voor om het grensbedrag in 2025 minder te verhogen dan eerder is afgesproken, door een korting toe te passen van € 557. Deze minder snelle verhoging brengt € 217 miljoen in het laatje. 

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring