Toekomstbeeld en inspiratie op eerste BOVAG-congres voor schadeherstelbedrijven

Laatste update 12 april 2024 Leestijd: 4 min

Genoeg werk voor de branche in de komende jaren, toenemende complexiteit, meer gestuurd werk, aanhoudende personeelstekorten, toenemende investeringen en ruimte voor specialisering. Die conclusies over de markt kreeg een volle zaal BOVAG Schadeherstelbedrijven te horen op het eerste BOVAG-congres voor Schadeherstelbedrijven. 

Een kijkje in de toekomst, informatie over staal en glas, instroom van jonge mensen, inspiratie en netwerken. Dat waren de ingrediënten van het goedbezochte eerste BOVAG-congres voor schadeherstelbedrijven. Dit was het eerste congres sinds de fusie tussen FOCWA en BOVAG nu een jaar geleden. Vanuit BOVAG nam een jarige voorzitter van BOVAG Schadeherstelbedrijven, Toine Beljaars, de aanwezigen mee in ontwikkelingen in de branche. Algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke vertelde hoe we een sterke vuist kunnen maken in de politiek nu BOVAG en FOCWA een zijn geworden.

Netwerkstudie

Een belangrijk onderdeel van het congres was de presentatie van de conclusies uit de netwerkstudie die KPMG in opdracht van BOVAG deed. Lees meer over deze netwerkstudie. Het volledige rapport van KPMG over de toekomst van de Nederlandse schadeherstelbranche is binnenkort exclusief voor BOVAG-leden te lezen op mijnBOVAG.

Branchemanager Stephan Griffioen zei toe de handschoen op te pakken wat betreft het aantrekken van jonge medewerkers in schadeherstel. Daarnaast stipte hij CSRD aan, de verplichting om te rapporteren over duurzaamheid. Tot slot was zijn tip aan de BOVAG-ondernemers: “Je kunt in de toekomst gaan ‘cherrypicken’ dus laat dat ook niet na.” Hij doelt daarmee op de ruimte die wordt voorzien in de markt om straks te gaan specialiseren.

Staal en glas

Hans Brouwer van Tata Steel vertelde over hoe het bedrijf vanaf 2030 al gedeeltelijk op een groene manier staal gaat maken. Hij voorziet steeds meer behoefte aan stevige constructies nu niet alleen de passagiers moeten worden beschermd, maar ook de batterij in elektrische voertuigen. Hij verwacht dat de ontwikkeling in staal en in de autobranche met zich meebrengt dat in de autoschadeherstel steeds meer moet worden gekozen voor vervangen van onderdelen in plaats van voor repareren.

Voor glasschadeherstel geldt dat het steeds complexer gaat worden, stelde Ernst Bakker van Belron. “Vanaf 2028 heeft honderd procent van de auto’s een camera in de voorruit. Waar in 1980 een voorruit twee extra functies kon hebben, kunnen dat bij de huidige ruiten 28 functies zijn. Daarnaast hebben we tegenwoordig 37 procent meer ruitoppervlakte dan 44 jaar geleden. Adas, Lidar, glazen daken met ingebouwde zonnepanelen of kleurveranderende daken; een ruit zal steeds vaker moeten worden gekalibreerd en afgestemd worden met de andere camera’s en sensoren van een voertuig. Autoruitschadeherstel wordt steeds complexer, uitdagender en veelzijdiger.”

Geef ze ruimte

Jongeren willen ruimte om zich te kunnen ontwikkelen stelt Marjolein Bos van Youngworks. Zij deed onderzoek in opdracht van OOC naar het behoud van jongeren in de branche. Veertig procent van de jongeren onder de 25 jaar vertrekt binnen een jaar. Volgens haar is dat te voorkomen door jongeren uitdaging te bieden en ze soms mee te laten lopen met collega’s zodat ze kunnen zien wat er is en wat bij ze past. Andere tips zijn: maak carrièrestappen inzichtelijk en praat erover, leg verantwoordelijkheid niet volledig bij jongeren (ze ontwikkelen zich nog), geef sturing, maak ze onderdeel van het team, zorg voor duidelijke regels zijn, benader bbl-studenten als voorwaardige teamleden (eigen gereedschapskist, zelfde kerstpakket) en tot slot: investeer in teamgevoel en sfeer.

Goud voor het team

Scheidsrechter Björn Kuipers inspireerde de zaal met zijn blik op samenwerken. ‘Wees duidelijk als je duidelijk moet zijn, wees sterk als je sterk moet zijn’. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om trots op je werk te zijn. “Als je trots mist, ben je weg.” Zijn visie past hij toe op zowel zijn team van scheidsrechters als op zijn team van Jumbo Kuipers uit Oldenzaal. Tot slot: “Heb geloof en vertrouwen en toon veerkracht als het minder gaat. Zorg voor voldoende veiligheid waardoor mensen in je team zich durven uit te spreken." 


Foto's: Rianne van den Heuvel
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring