BOVAG roept CBR op om tekort examencapaciteit beroepsopleidingen op te lossen

Laatste update 01 juni 2018 Leestijd: 3 min

Er is al lange tijd een tekort aan examencapaciteit bij de beroepsopleidingen, waardoor er forse wachttijden zijn voor examenkandidaten. Het CBR heeft de werkgroep ‘Eerlijke verdeling’ gestart, waar ook BOVAG-leden in zitten. Deze werkgroep heeft het idee aangedragen om examens in te korten, zodat er per dag een extra C- of D-examen kan worden afgenomen. Ook BOVAG denkt en praat mee met het CBR en dringt bij hen aan om met een oplossing voor zowel korte als lange termijn te komen.

Het plan wat de werkgroep heeft voorgesteld is om de examentijd in te korten van 85 naar 70 minuten, zodat er een zesde examen C of D ingepland kan worden per dag. De divisie beroepsopleidingen (CCV) heeft veel tegenargumenten bij deze oplossing.

Contact BOVAG en CBR

“BOVAG is zich er inmiddels intensiever mee gaan bemoeien,” vertelt Christa Grootveld, branchemanager BOVAG Rijscholen. “BOVAG heeft rijscholen gevraagd waar zij het meeste last van hebben. Vervolgens heeft Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG, een brief verzonden naar het CBR, gevolgd door een persoonlijk gesprek met algemeen directeur Petra Delsing. In dat overleg heeft Peter benadrukt dat het tekort aan examencapaciteit rijscholen veel tijd, geld en energie kost.”

Uitvraag benodigde capaciteit

Alle grote opleiders hebben voor de maanden juli en augustus een examencapaciteit van 110% gekregen. Voor sommige rijscholen is dit voldoende, maar voor een flink aantal rijscholen is dit echt te weinig. Binnenkort komt de uitvraag bij rijscholen binnen voor september en oktober. Aan de hand van de reacties kent het CBR alle opleiders weer een gelijk percentage toe, met ruimte voor extra (individuele) aanvragen. “Het kan zomaar zijn dat het percentage voor die maanden niet op 100% of 110% komt te liggen,” zegt Paul Wemer van Verkeersschool Nelen. Hij zit, samen met Lex Wierks van Verkeersschool Wierks, namens BOVAG in de werkgroep. “Bovendien is het dezelfde oplossing als die in dezelfde periode vorig jaar werd geboden.” Het CBR blijft voorlopig de huidige mogelijkheden finetunen en geeft aan dat een zesde examen wettelijk gezien niet mag. De juristen van BOVAG zien echter wel mogelijkheden en brengen dit nogmaals bij het CBR onder de aandacht. BOVAG benadrukt in de contacten met het CBR dat de 110% capaciteit een tijdelijke oplossing is, maar dat er een structurele moet komen om het examentekort op te vullen.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring