Bezuiniging subsidie op praktijkleren kan desastreuze gevolgen hebben

Laatste update 16 juli 2018 Leestijd: 2 min

BOVAG is fel tegenstander van de plannen van de minister om de subsidie op de BBL-opleiding te verminderen of zelfs te stoppen. Juist nu er veel behoefte is aan (technisch) personeel dat goed in de praktijk is opgeleid, geeft de minister een verkeerd signaal af aan jongeren en volwassenen. 1 op de 5 leerbanen zou hierdoor kunnen verdwijnen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet vorige maand weten de subsidie op het praktijkleren op de Beroeps Begeleide Leerweg (BBL) te willen verminderen of zelfs afschaffen. Voor 2018 is al een bezuiniging afgesproken van zeven miljoen. Nog drastischer bezuinigen kan desastreuze gevolgen hebben voor de goed ingerichte en succesvolle onderwijsinfrastructuur van beroepsopleiding en bedrijfsleven.

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), waarin de sociale partners zoals BOVAG en de vakbonden samen optrekken voor beter onderwijs, maakte haar bezwaar met een brief kenbaar aan de minister. Daarin roept ze het ministerie op om de subsidieregeling praktijkleren absoluut te behouden, inclusief de financiële middelen om significant te kunnen bijdragen aan initieel onderwijs en aan een leven lang ontwikkelen.

40.000 minder leerwerkplekken

Leerbedrijven geven aan dat zij door verdere bezuinigingen 40.000 minder leerwerkplekken kunnen aanbieden, omdat zij dan zelf grotere investeringen moeten doen. Na jaren van krimp was het aantal leerbanen juist door de inzet van beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen, onder meer door het door de overheid gesteunde leerbanenoffensief, weer aan het toenemen. Die groei wordt met een forse bezuiniging volledig teniet gedaan. Terwijl de leerbanen juist nu hard nodig zijn om de broodnodige vakmensen op te leiden en de tekorten op de arbeidsmarkt te bestrijden.

SBB heeft de minister gevraagd om medio juli met een reactie op de brief te komen. BOVAG houdt vinger aan de pols en voert ook nog via zijn relaties bij VNO-NCW druk uit op het ministerie.

Lees de brief van SBB aan minister Van Engelshoven van OCW.




 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring