Uitkeringen publiek verzekeren of eigenriscodrager worden; hoe te kiezen?

Laatste update 07 februari 2018 Leestijd: 5 min

Personeel in dienst? Grote kans dat u dan u te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid van een van uw medewerkers. Medewerkers die langdurig ziek zijn kunnen uiteindelijk in aanmerking komen voor een uitkering op basis van de Wet Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) of een Ziektewetuitkering (ZW). Hiervoor kunt u zich publiek verzekeren via het UWV of u kunt eigenrisicodrager worden. Hier leest u meer over het eigenrisicodragerschap.

Beide uitkeringen worden gedurende de eerste tien jaar aan de werkgever toegerekend, ook als deze medewerker inmiddels niet meer bij u in dienst is. 

Hoe werkt de verzekering via het UWV?

U bent als werkgever standaard verzekerd bij het UWV. Hiervoor betaalt u het UWV premie voor de WGA en de ZW-flex. Dit wordt de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) genoemd. Wordt een van uw medewerkers vervolgens ziek, dan betaalt het UWV de WGA- of ZW-uitkering aan de medewerker. 

Alleen voor kleine werkgevers waarbij de totale loonsom in 2018 kleiner is of gelijk is aan € 328.000,- leidt de aan de (ex-)werknemer toegekende WGA- of ZW-uitkering niet tot een verhoging van de gedifferentieerde premie. Voor middelgrote en grote werkgevers is de samenstelling van uw premie afhankelijk van de grootte van uw bedrijf. Wordt een van uw medewerkers langdurig arbeidsongeschikt, dan regelt het UWV de uitkering, de re-integratie en de administratieve afhandeling. 

Wat houdt het eigenrisicodragerschap in?

Als u grip wil houden over het verzuim en invloed wil uitoefenen op het beleid en de re-integratie van werknemers dan kunt u er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden. Als eigenrisicodrager blijft u namelijk verantwoordelijk voor de medewerkers voor wie u niet meer verplicht bent het loon door te betalen. Hiermee neemt u de rol van het UWV over en krijgt u alleen de kosten doorberekend die daadwerkelijk gemaakt worden bij langdurig verzuim.

Als eigenrisicodrager betaalt u de uitkeringen en de kosten van de re-integratie zelf. Hierdoor betaalt u geen gedifferentieerde premie voor de WGA en de ZW-flex, maar moet u de WGA- of ZW-uitkering zelf betalen aan de medewerker. U kunt ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de afzonderlijke componenten WGA en ZW-flex. Wordt u bijvoorbeeld alleen eigenrisicodrager voor de WGA, dan is de gedifferentieerde premie voor de WGA 0% en betaalt u voor de ZW-flex wel de gedifferentieerde premie. 

Het financiële risico van eigenrisicodrager kunt u zelf dragen, maar u kunt dit ook verzekeren bij een particuliere verzekeraar. Er is een groot aantal verzekeraars waarbij u het eigenrisicodragerschap onder kunt brengen. Afhankelijk van de dienstverlening van de verzekeraar wordt u ondersteund bij de re-integratieverplichtingen en andere zaken die komen kijken bij het eigenrisicodragerschap. 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om eigenrisicodrager te kunnen worden?

Of u nu een groot of een klein bedrijf heeft, elk bedrijf kan eigenriscodrager worden. Maar als u eigenrisicodrager voor de WGA wilt worden, dan heeft u wel een garantieverklaring nodig van een bank of verzekeraar. Met deze verklaring geven zij aan dat u de garantie heeft dat u altijd in staat bent de verplichtingen tegenover uw werknemers na te komen. Op de website van de Belastingdienst kunt u het modelformulier vinden die u hiervoor moet gebruiken.

Op welke momenten kan ik eigenrisicodrager worden?

Als u eigenrisicodrager wil worden dat meldt u dat bij de Belastingdienst. Het is twee keer per jaar mogelijk om te starten als eigenrisicodrager: per 1 januari en per 1 juli. Uiterlijk op 31 maart of 1 oktober moet de aanvraag bij de Belastingdienst binnen zijn, namelijk 13 weken voor de ingangsdatum van het eigenrisicodragerschap. Houd hier dus rekening mee. Bent u een startende werkgever, dan kunt u eigenrisicodrager worden op het moment dat u werkgever wordt. 

Laat u goed adviseren!

Het eigenrisicodragerschap kan mogelijk een besparing opleveren voor uw bedrijf, maar het is zeker niet iets om licht over te denken. Het is een complex proces om het eigenrisicodragerschap goed uit te voeren en daarmee is het niet voor elk bedrijf de beste optie. Voordat u overgaat tot het eigenrisicodragerschap moet u zich dan ook goed laten adviseren door een financieel adviseur, om te bekijken of het eigenrisicodragerschap de juiste optie is voor uw bedrijf. Op de website van ArboNed is meer informatie te vinden over het eigenrisicodragerschap. Ook kunt u natuurlijk bij BOVAG Ledenadvies terecht. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring