Geen compensatie voor rentederivaten? Procederen kan toch zinvol zijn

Laatste update 05 februari 2018 Leestijd: 3 min

De ACM heeft banken verplicht om ondernemers te compenseren die in de jaren 2005 tot 2014 hun renterisico’s afdekten door rentederivaten te kopen. Valt u niet onder de voorwaarden voor compensatie, dan kan het toch zinvol zijn om te procederen, zo blijkt nu. BOVAG Bedrijfsadvies kan daarbij helpen.

De compensatieregeling stamt al uit 2016 en wordt momenteel door de banken nageleefd. Helaas zijn er ondernemers die niet aan de voorwaarden voldoen en die daardoor niet automatisch voor compensatie in aanmerking komen. Recente voorbeelden van ondernemers die daartegen in beroep zijn gegaan, geven echter aan dat een gerechtelijke procedure toch zinvol kan zijn. De rechter heeft namelijk in het voordeel van de ondernemer besloten. Wilt u weten wat dat voor uw situatie betekent, neem dan contact op met Wim Manders van BOVAG Bedrijfsadvies. Hij kan u meer vertellen en u met de juiste partijen in contact brengen.

Wat zijn rentederivaten precies?

Banken verkochten vanaf 2005 veel rentederivaten. De twee bekendste derivaten zijn de swap en de cap. Deze producten dienen om de renterisico’s op een lening beheersbaar te maken. Een cap is een verzekering die een maximum stelt aan een variabele rente. Een swap is een product om de rente vast te zetten voor een bepaalde periode. Veel ondernemers wisten niet goed wat ze kochten en de banken hielden hun zorgplicht niet altijd in het oog. Vorig jaar is er daarom door de “Onafhankelijke Derivatencommissie” een regeling voorgesteld die kopers van derivaten onder voorwaarden compenseert, het zogenaamde “Uniform Herstelkader Rentederivaten mkb”. De meeste banken nemen hier aan deel.

Wel of niet aanmelden voor compensatie?

Als u een rentederivaat had dat na 1 januari 2005 is aangegaan en tot na 1 april 2011 zou doorlopen, maar voortijdig is beëindigd, had u zich in beginsel uiterlijk 30 september 2017 moeten melden bij uw bank.
Als u een lopend rentederivaat had tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 hoeft u geen initiatief te nemen, u wordt namelijk actief benaderd door uw bank. Als u geen bericht ontvangt van uw bank moet u wel contact opnemen met uw bank. Ook hierover kan BOVAG Bedrijfsadvies u adviseren.

Meer lezen

De BOVAGkrant publiceerde in juli 2017 een uitgebreid artikel over de renteswaps en -caps en de compensatieregeling.





 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring