Europees Parlement: “Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen”

Laatste update 23 februari 2018 Leestijd: 2 min

Het Europees Parlement dringt bij de Europese Commissie aan op wetgeving waarin toegang tot data uit connected voertuigen voor álle partijen in de automotive en daarbuiten geregeld wordt. Daarbij is ook een deadline gesteld: vóór het eind van dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen.

De commissie voor Transport van het Europees Parlement heeft op eigen initiatief een strategisch rapport geschreven waarin wordt gepleit voor een gelijk speelveld in de Europese automotive industrie als het gaat om coöperatieve, connected en zelfrijdende voertuigen. Daarin worden specifiek aanbevelingen gedaan voor wetgeving gericht op de toegang tot de data uit voertuigen. Uit het rapport:  “(…) dit wetsvoorstel moet het voor alle spelers in de automotive waardeketen en de gebruikers mogelijk maken om te profiteren van de mogelijkheden van digitalisering en een gelijk speelveld garanderen. Daarbij moet het maximale veiligheid waarborgen als het gaat om eerlijke, tijdige en onvoorwaardelijke toegang en beheer van data uit connected voertuigen voor derden, met het oog op bescherming van de consument (…).”

Niet dwingend

De aanbeveling van het Europees Parlement is niet dwingend. Dat houdt in dat de Europese Commissie nu drie maanden de tijd heeft te laten weten of ze de noodzaak tot wetgeving met het parlement deelt. Het zou kunnen dat de Commissie negatief besluit. Geert Brummelhuis, branchemanager bij BOVAG en bestuurslid bij CECRA is toch hoopvol: “We lobbyen binnen Europees verband al lang voor een gelijke toegang tot data uit voertuigen. Ik vind het een positief signaal dat het Europees Parlement onze mening deelt rond bescherming van de consument en eerlijke concurrentie. Dat ze zelfs een deadline stellen is helemaal mooi.”

CECRA houdt de komende maanden vinger aan de pols bij de Europese Commissie. De eerstvolgende gelegenheid waarin een nieuw wetsvoorstel kan worden opgenomen is al begin mei, als het zogenaamde ‘3e Mobility Package’ wordt gepresenteerd.

Lees meer over de lobby in het dossier Big Data >>
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring