AOW’er aannemen? Hier moet u op letten

Laatste update 18 september 2020 Leestijd: 5 min

In tijden waarin het lastig is om goed personeel te vinden is het wellicht een optie om voor een paar dagen in de week een AOW’er aan te nemen. Bedrijven die een medewerker aannemen die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, hebben meer vrijheid op het gebied van de arbeidsovereenkomst dan bij het aannemen van een ‘gewone’ medewerker. 

Zo kunt u in de arbeidsovereenkomst de cao buiten toepassing verklaren, zodat u bijvoorbeeld geen rekening hoeft te houden met de salaristabellen, toeslagen en inzetbaarheidsuren. Daarnaast zijn er meer zaken waar u rekening mee moet houden. Speciaal voor medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, heeft BOVAG een model voor een arbeidsovereenkomst opgesteld.

Salaris

Wanneer de cao toch van toepassing is verklaard op de arbeidsovereenkomst van een AOW’er, dan hoeft u de salaristabellen niet toe te passen. In de cao is namelijk bepaald dat de salaristabellen alleen van toepassing zijn op werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. Wel moet de medewerker minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Vanuit goed werkgeverschap en gelijke behandeling kan het redelijk zijn om een medewerker die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt netto hetzelfde te belonen als andere medewerkers die hetzelfde werk doen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de medewerker voor gelijk arbeid in netto-inkomen achteruitgaat.


Aantal tijdelijke contracten

Met een medewerker die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt kunt u zes arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd sluiten voor een periode van maximaal 48 maanden. Deze keten is dus ruimer dan de normale wettelijke keten. Na meer dan zes opvolgende tijdelijke contracten of na vier jaar wordt het tijdelijke contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd. 

Alleen arbeidsovereenkomsten die u na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd met de medewerker heeft gesloten tellen mee in de keten. Bij een tussenperiode van meer dan zes maanden gaat er een nieuwe keten lopen.

Vakantiedagen

Doordat u de cao buiten toepassing kunt verklaren heeft een AOW’er recht op de wettelijke vakantiedagen: 20 dagen per jaar bij een fulltime dienstverband (namelijk viermaal de wekelijkse arbeidsduur).

Loondoorbetaling bij ziekte

Wanneer een AOW-gerechtigde medewerker ziek wordt hoeft u hem slechts 13 weken loon door te betalen. Als u de toepassing van de cao heeft uitgesloten dan geldt hiervoor de wettelijke loondoorbetalingsverplichting van 70% van het loon en minimaal het minimumloon. Ook gelden er beperkte re-integratieverplichtingen. Zo hoeft u geen plan van aanpak op te stellen. Na 13 weken ziekte kunt u bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Opzegtermijn

Voor AOW’ers geldt altijd een opzegtermijn van één maand. Let op dat u de arbeidsovereenkomst niet zomaar kunt opzeggen. Hiervoor gelden de normale wettelijke ontslagregels.

Geen transitievergoeding

Medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt hebben geen recht op een transitievergoeding.

Loonbelasting en sociale premies

Voor een AOW-gerechtigde medewerker hoeft u geen WW-, ZW-, WIA- en AOW-premies meer af te dragen. Hierdoor houdt de medewerker netto meer over en kan hij met een lager brutoloon hetzelfde verdienen als een jongere medewerker.

Doorwerken na bereiken AOW-gerechtigde leeftijd

Heeft u een medewerker in dienst die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd bij u wil blijven werken? Zowel in de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf, de cao Tankstations en Wasbedrijven als de cao voor het Carrosseriebedrijf is geregeld dat de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd automatisch eindigt. U kunt deze medewerker vervolgens direct een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. Het is namelijk niet meer nodig dat deze medewerker eerst een tijdje uit dienst gaat om te voorkomen dat hij gelijk recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Leg de nieuwe afspraken wel altijd schriftelijk vast in een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Model arbeidsovereenkomst

Speciaal voor medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, heeft BOVAG een model voor een arbeidsovereenkomst opgesteld. Gebruik deze om de gemaakte afspraken vast te leggen. Dit model is te gebruiken voor werkgevers die vallen onder de cao MvT, cao Tank en Was en de cao Carrosseriebedrijf. In de arbeidsovereenkomst moet u alleen de keuze maken welke cao u uit wil sluiten.

Vragen?

Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring