Jaarcongres BOVAG GT: speerpunten, personeel en ALV

Laatste update 07 december 2018 Leestijd: 3 min

Het afdelingsprogramma van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven (GT) op 3 december stond onder andere in het teken van de speerpunten voor 2019, personeel en de Algemene Ledenvergadering (ALV). Branchemanager Christa Grootveld lichtte de speerpunten toe.

Een onderwerp dat bij veel leden speelt, het vinden of in eigen huis opleiden van gekwalificeerd personeel, kreeg eveneens ruim aandacht. Grootveld benoemde in haar presentatie de uitdagingen die de ondernemers op dit gebied tegenkomen, waaronder het tekort aan niveau 2-instroom via de ROC’s en het feit dat leerlingen technisch niet klaargestoomd zijn na hun opleiding omdat deze opleiding niet altijd aansluit bij de huidige behoefte van het bedrijfsleven. Ook de opleidingsbereidheid bij huidige werknemers/werkgevers is laag, bovendien sluiten bijscholingsonderwerpen niet aan op de behoeften.
 
Daarnaast is er twijfel of leerlingen wel genoeg gemotiveerd zijn en een realistisch beroepsbeeld hebben. De uitstroom binnen de scooteropleiding is met meer dan dertig procent in het tweede jaar dan ook erg hoog.
 
Een mogelijke oplossing kan zijn om een bedrijfsschool op te starten waar zij-instromers worden opgeleid tot niveau 2 motortechnici.  Dit gaat dan met name om volwassenen met een opleiding in een andere branche, motorfietsmonteurs zonder formele opleiding én werkzoekenden. Zo’n bedrijfsschool kan een samenwerking zijn tussen Innovam, OOMT, UWV, de ondernemers die personeel zoeken, BOVAG en anderen.

Workshop

Vanzelfsprekend is het belangrijk om het eigen personeel aan boord te houden. OOMT speelde hier tijdens de bijeenkomst op in met een workshop vol tips & tricks om personeel te boeien, te binden en te behouden en door inzicht te geven in de gratis product- en dienstverlening van OOMT, waaronder loopbaancoaches.

Speerpunten

De speerpunten voor 2019 voor de afdeling Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven kregen eveneens ruim aandacht. Afdeling GT maakt zich ook komend jaar weer sterk voor dossiers zoals:
  • ‘Snorfiets naar de rijbaan met helmplicht’ (Amsterdam en plannen andere gemeenten)
  • Plan minister voor uitfasering snorfiets met verbrandingsmotor per 1-1-2025
  • Status invoering OKR (Online Kilometer Registratie)
  • ViaBOVAG.nl-aansluiting, waardoor ook motoren aangeboden kunnen worden op de nieuwe BOVAG-occasionsite   
> Lees hier meer over de bestuursbenoemingen tijdens de ALV
> Lees hier meer over het BOVAG Jaarcongres op 3 december

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring