Let op bij het gebruik van afbeeldingen op uw website

Laatste update 30 oktober 2017 Leestijd: 2 min

Veel ondernemers staan er niet bij stil, maar bijna iedere afbeelding die u op internet vindt is auteursrechtelijk beschermd. Als u een afbeelding zonder toestemming van de rechthebbende gebruikt, riskeert u een forse schadeclaim.

Wilt u een foto of plaatje op uw website gebruiken? Dan heeft u toestemming van de auteursrechthebbende nodig. Dat is meestal de maker van de afbeelding, zoals de fotograaf.

Schadeclaim

Als u een afbeelding gebruikt zonder toestemming van de rechthebbende, riskeert u een forse schadeclaim. De maker van een auteursrechtelijk beschermd werk heeft namelijk een sterke juridische positie en kan een schadevergoeding eisen. Deze vergoeding kan oplopen tot meer dan duizend euro per gebruikte afbeelding. Mocht het tot een juridische procedure komen, dan kan de rechthebbende ook alle door hem gemaakte juridische kosten op u verhalen.

Checken

Zorg dus dat u op uw website alleen afbeeldingen gebruikt die u zelf heeft gemaakt, of waarvan u uitdrukkelijk toestemming van de maker heeft gekregen om deze te gebruiken. Kijk uw eigen website kritisch na. Vraag eventueel ook uw webdesigner om na te gaan of er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal op uw website staat.

BOVAG Ledenadvies

Wordt u aangeschreven door of namens een rechthebbende van een auteursrechtelijk beschermd werk die een schadevergoeding eist? Neem dan direct contact op met BOVAG Ledenadvies via telefoonnummer 030 - 65 95 300. Zij kunnen u verder helpen met het bepalen van de juiste vervolgstappen
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring