Let op: delen persoonsgegevens uit ELENA niet toegestaan

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Het delen van informatie uit ELENA met klanten of collega-ondernemers is verboden. De Autoriteit Persoonsgegevens kan zelfs hoge boetes opleggen als een consument hier een klacht over indient. BOVAG zet de regels op een rijtje.

Met ELENA kunt u eenvoudig screenen of een huurder eerder door een collega-verhuurbedrijf is geregistreerd omdat hij of zij zich niet naar behoren gedragen heeft. Vanzelfsprekend kunt u ook malafide huurders registreren in ELENA. Daarmee voorkomen we samen schade en diefstal in de verhuurbranche.

Er zijn wel regels verbonden aan het communiceren over gegevens uit ELENA:

(Potentiële) klanten aan de balie

Wanneer een klant die aan de verhuurbalie staat zelf geregistreerd staat in ELENA, mag u dit melden. U hoeft dit overigens niet te vertellen wanneer u weigert een voertuig te verhuren.

Aan alle andere klanten mag u geen uitspraak doen over wie in ELENA vermeld staat. Als bijvoorbeeld op het adres van een (potentiële) klant een hit in ELENA voorkomt, maar de naam van degene die in ELENA staat anders is dan de naam van de potentiële klant, dan is het uitdrukkelijk verboden om de naam van de in ELENA opgenomen klant te vermelden.

Collega-ondernemers, politie of andere derden

Het is daarnaast helemaal niet toegestaan om persoonsgegevens uit ELENA te mailen of op een andere manier te communiceren richting derden. Zoals aan een verhuurbedrijf in uw netwerk of met de politie. ELENA voldoet aan de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en is door de Autoriteit Persoonsgegevens rechtmatig bevonden. Maak er dus gebruik van en riskeer geen hoge boetes door op eigen houtje informatie te verspreiden.

Blijf misbruik registeren

De basis van ELENA is het consequent registreren van misbruik. Hoe meer aangesloten verhuurondernemers malafide huurders in Elena registreren, hoe beter het systeem voor de totale verhuurbranche zal worden. Zorg dus dat u misbruik registreert in ELENA!

Meer informatie over ELENA >>

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring