Aanvraagloket EV-subsidie personenauto open: meer geld beschikbaar, maar lager bedrag per nieuwe auto

Laatste update 11 januari 2023 Leestijd: 3 min

Particulieren autokopers kunnen sinds 10 januari weer subsidie aanvragen voor de aanschaf of private lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. In 2023 is er met 67 miljoen euro meer geld beschikbaar voor nieuwe auto’s dan vorig jaar, maar het bedrag per auto is verlaagd naar 2.950 euro. Voor gebruikte EV’s is 32,4 miljoen euro beschikbaar en is het bedrag per auto net als vorig jaar 2.000 euro. De subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA) is eveneens geopend.

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (kortweg: SEPP) is bedoeld voor elektrische personenauto’s in het segment kleinere en compacte middenklasse, met een catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Andere voorwaarden zijn o.a. dat de auto volledig elektrisch is en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer. Alleen koop- en leasecontracten die getekend zijn in 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

Lager bedrag per nieuwe auto

Het beschikbare budget voor 2023 is hoger dan vorig jaar (2022: € 91,4 miljoen). Het subsidiebedrag per nieuwe elektrische auto is met 2.950 euro dit jaar lager vergeleken met 2022. Daarmee kunnen dit jaar meer particulieren met subsidie overstappen naar een elektrische auto, redeneert de overheid. Met het beschikbare budget kunnen aanvragen voor ruim 22.000 nieuwe elektrische auto’s worden toegekend. Voor gebruikte auto’s blijft het subsidiebedrag € 2.000 per auto, ofwel ruim 16.000 aanvragen.

Jaarschotten

De SEPP-regeling ging in juli 2020 van start en loopt tot en met 31 december 2024. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd. Dit betekent dat als het jaarbudget op is, dat ook echt op is. Vorig jaar was de subsidiepot voor nieuwe auto’s na 5 maanden op (eind mei 2022). Voor gebruikte auto’s was het budget eind augustus geheel aangevraagd. De verwachting voor dit jaar is niet anders. BOVAG heeft daarom herhaaldelijk voorgesteld om de maximering per jaar – de zogeheten jaarschotten – op te heffen zodat er direct meer geld beschikbaar komt en er sneller CO2-winst kan worden behaald.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

Tegelijk met de subsidie voor elektrische personenauto’s is op 10 januari ook de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) geopend. Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro. Het subsidiebudget van deze regeling heeft ieder jaar een maximum; in 2023 is dat 33 miljoen euro.

Aanvragen

De regelingen worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Subsidie aanvragen is mogelijk via de website van RVO.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring