Politie schort stoplicht-werkwijze met BOVAG-leden op

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Afgelopen week werd duidelijk dat de politie per direct de stekker uit het zogenaamde stoplichtmodel trekt. Reden om ermee op te houden, is dat de Autoriteit Persoonsgegevens kritiek op de werkwijze van de politie heeft geuit.

Voorzitter Wim Slagter van BOVAG Verhuur en Deelautobedrijven vindt het jammer dat de politie moet stoppen. “Maar dat betekent niet het einde van de gehele samenwerking met de politie, het stoplichtmodel is slechts een onderdeel in de samenwerking.” 

Het stoplichtmodel hield in dat leden van BOVAG bij twijfel over de integriteit van een verhuurklant advies konden vragen aan een vertrouwenspersoon bij de politie. Deze vertrouwenspersoon gaf bij wijze van groen of rood licht aan of het lid in kwestie het beste wel of geen auto aan de verhuurklant mee zou kunnen geven. “Onze leden kregen letterlijk groen of rood licht, zonder de beweegredenen van de politie te horen”, vertelt Slagter. “Voor leden die na een zorgvuldige check van identiteitsdocumenten en een controle in ons ELENA-systeem twijfelden over het wel of niet meegeven van een huurauto, waren deze contacten met de politie van groot belang. Daarom vinden wij het jammer dat dit deel van de samenwerking stopt.” Afgelopen maand kreeg het stoplichtmodel aandacht in de regionale pers, waarna de Autoriteit Persoonsgegevens de werkwijze als strijdig met de privacywetgeving beoordeelde. “De politie bekijkt nog of op een later moment de stoplichtwerkwijze alsnog hervat kan worden”, zegt Slagter. Maar vooralsnog kan de politie niet anders doen dan stoppen”.   

De voorzitter van BOVAG Verhuur en Deelautobedrijven benadrukt dat overige elementen in de samenwerking met de politie gewoon overeind blijven. “Zo kunnen leden trends en ontwikkelingen met hun regionale vertrouwenspersonen van de politie blijven bespreken, worden er nog steeds op regelmatige basis bijeenkomsten voor verhuurbedrijven georganiseerd in samenwerking met de politie en kunnen ondernemers dankzij tussenkomst van de politiecontactpersonen hun voertuigen sneller terugkrijgen in geval van inbeslagname. Het stoplicht gaat dus uit, maar we hebben elkaar gewoon nodig.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring