ANWB wil ook voor caravans en campers all-inprijzen

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

ANWB heeft vandaag de publiciteit gezocht inzake het ontbreken van 'all-inprijzen' in de caravan- en camperbranche. De ANWB roept de branche op om alle niet-vermijdbare kosten op te nemen in de prijs die geadverteerd wordt. In veel prijslijsten is dat overigens al het geval. Fabrikanten hebben hier inmiddels afspraken over gemaakt.

Na signalen van ANWB en Consumentenbond riep de ACM (Autoriteit Consument en Markt) de autobranche vorig jaar al op om voortaan te adverteren met prijzen waarin alle niet-vermijdbare kosten zijn opgenomen. BOVAG heeft die oproep doorgegeven aan de autobedrijven. Het is immers een verplichting die voortvloeit uit de wet. De ACM heeft daarbij van meet af aan vermeld dat deze verplichting ook geldt voor bijvoorbeeld caravanbedrijven en motorfietsbedrijven. Daarom heeft BOVAG de boodschap ook aan die sectoren doorgegeven. Vergezeld van de mededeling dat wie zich niet houdt aan die verplichting uiteindelijk een fikse boete kan krijgen.

'Rijklaarmaakkosten'

De ANWB richt vandaag zijn pijlen expliciet op de caravanbranche, omdat de bond naar eigen zeggen constateert dat in de huidige prijslijsten nog te vaak sprake is van een aankoopprijs en daarnaast 'rijklaarmaakkosten' waarin niet vermijdbare kosten zijn opgenomen. Dat is overigens verklaarbaar omdat veel prijslijsten gedrukt waren voordat de all-inprijzenstorm in autoland opstak.

Niet-vermijdbare kosten

Kort na de ACM-oproep hebben de caravanfabrikanten samen met hun koepel KCI en met BOVAG-leden de koppen bij elkaar gestoken. En dat heeft geleid tot een lijst van kosten die onvermijdbaar zijn voor de klant en die dus opgenomen moeten worden in de advertentieprijs. De fabrikanten hebben afgesproken dat de prijslijsten van modeljaar 2018 'ACM-proof' zijn. Overigens zijn van de nodige fabrikanten de prijslijsten per 1 januari 2017 al aangepast.

Wat moet een caravandealer doen?

Hoeft een caravanbedrijf dan nu helemaal niets te doen? Zeker wel. Het is te veel gevraagd om fabrieksprijslijsten nu zelf te gaan aanpassen – zo geeft de ANWB zelf ook aan - maar het is wel zaak om op de eigen website en in de showroom prijzen te hanteren waarin alle niet-vermijdbare kosten zijn verwerkt. Wie dat niet doet, loopt kans op een boete. Als het goed is zijn de prijslijsten vanaf modeljaar 2018, die dus halverwege dit jaar verspreid gaan worden, aangepast aan de wettelijke voorschriften.Tot de niet-vermijdbare kosten in de caravan- en camperbranche behoren: transportkosten, leges, BPM, BTW, kentekenplaten en verwijderingsbijdragen voor banden, koelkast, tv etcetera.

Heeft u vragen over all-inprijzen en niet-vermijdbare kosten? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

> Klik hier voor het bericht van ANWB

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring