Europese wetgeving voor inkoop banden op komst: wat betekent dit voor ondernemers?

Laatste update 17 april 2024 Leestijd: 4 min

Bedrijven die losse banden inkopen binnen of buiten de EU moeten in 2025 gaan voldoen aan nieuwe Europese regels. De Regulation on Deforestation-free products (EUDR) stelt verplichtingen vast voor wie handelt in grondstoffen of producten die gezien worden als de belangrijkste oorzaken van ontbossing, zoals rubber. Voor het mkb betekent het dat zij vanaf 1 juni 2025 bij de inkoop van banden informatie over de herkomst moeten vastleggen. Voor grotere bedrijven is dat al vanaf 1 januari 2025. De verordening geldt niet voor de inkoop van volledige voertuigen.

Wat is de EUDR en over welke producten gaat het?

In mei 2023 is de nieuwe ontbossingsverordening aangenomen in het Europees Parlement. Deze Regulation on Deforestation-free products (EUDR) stelt verplichtingen vast voor bedrijven die handelen in grondstoffen of producten die worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van ontbossing. Dit is bijvoorbeeld rubber. Denk verder aan palmolie, soja, cacao, koffie, hout en runderen. De verordening geldt ook voor producten die gemaakt zijn van deze grondstoffen, zoals auto-, truck-, fiets- en motorbanden. De volledige lijst van grondstoffen en afgeleide producten vind je in Bijlage 1 van de verordening. Producten die niet in de lijst staan, vallen niet onder de EUDR. Ook niet als ze wel onderdelen bevatten die binnen de verordening vallen. Zo valt bijvoorbeeld een autoband er wel onder, maar een volledige auto (met lederen bekleding of waar autobanden onder zitten) niet.

Wat merk ik van de EUDR?

Er zijn twee situaties waarin je te maken kunt krijgen met de EUDR:

1. Importeren van losse rubberbanden van buiten de EU 

Wanneer je losse banden importeert van buiten de EU, dan verplicht de EUDR je om een zogenoemd stelsel van zorgvuldigheidseisen op te zetten. Dit is een aanzienlijke administratieve last. Het bestaat bijvoorbeeld uit het doen van onderzoek naar de herkomst van het rubber om er zeker van te zijn dat dit op de juiste wijze is geproduceerd. Het gaat daarbij niet over de kwaliteit van de band, maar over de manier waarop deze is ontstaan en dat dat niet heeft bijgedragen aan ontbossing. Deze documentatie moet je minimaal vijf jaar bewaren. Meer over hoe je dat precies doet, lees je op de website van de NVWA

2. Inkopen van losse rubberbanden van een leverancier binnen de EU 

Als je losse banden koopt binnen de EU, dan is het stelsel van zorgvuldigheidseisen als het goed is al eerder in de keten opgezet. Bij de inkoop van het product hoor je een referentienummer te krijgen die naar deze documentatie verwijst. De EUDR verplicht je ook om bij te houden van welke leverancier je producten inkoopt en aan wie je het eventueel weer doorverkoopt. Daarnaast moet je altijd het referentienummer daarbij administreren. Deze documentatie moet je minimaal vijf jaar bewaren. Bij verkoop aan particulieren hoef je dat niet bij te houden voor de EUDR. 

Meer weten over de EUDR en welke verplichtingen precies voor jou gaan gelden? Maak dan gebruik van de regelhulp van de NVWA.

Vanaf wanneer geldt de EUDR?

De verplichtingen van de EUDR gelden per 1 januari 2025. Voor bedrijven met minder dan 250 medewerkers geldt een ingangsdatum van 1 juni 2025.

Meer weten over de EUDR? 

In Nederland gaat de NVWA over toezicht en handhaving van deze verordening. Op de website van NWVA lees je meer informatie. Klik hier voor de volledige verordening EUDR.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring