Pas prijzen in showroom en op website NU aan!

Laatste update 03 augustus 2017 Leestijd: 3 min

ANWB en Omroep MAX zullen de komende maanden blijven controleren of de getoonde prijzen van campers en caravans voldoen aan de wettelijke regels, zo bleek afgelopen maandag in het programma De Groeten van MAX.

Advertenties voor nieuwe caravans en campers moeten een prijs vermelden inclusief alle niet-vermijdbare kosten. Dat is wettelijk zo geregeld. Wie zich er niet aan houdt, loopt kans op een boete tussen de 1,5 en 6 ton! De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft algemene regels opgesteld voor advertentieprijzen van consumentenproducten. Kosten waar je als klant niet omheen kan, moeten in de geadverteerde prijs zijn verwerkt. 

Vermijdbare kosten 

Volgens de ACM zijn niet vermijdbare kosten alle kosten die nodig zijn om te zorgen dat een klant met bijvoorbeeld een camper of motorfiets rijdend de showroom kan verlaten. Tot de niet-vermijdbare kosten in de caravan- en camperbranche behoren: transportkosten, leges, BPM, BTW, kentekenplaten en verwijderingsbijdragen voor banden, koelkast, tv etcetera. Ook voor gebruikte producten geldt dat de niet vermijdbare kosten in de advertentieprijs moeten worden opgenomen, alleen zullen dat er in het algemeen veel minder zijn. Met een gebruikte camper bijvoorbeeld, kun je over het algemeen zonder veel kosten de showroom uitrijden en zijn de niet vermijdbare kosten beperkt tot de leges van de overschrijving.  

Controle

Het programma De Groeten van Max, een consumentenprogramma voor reizigers, besteedde maandagavond aandacht aan dit onderwerp en BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt was gevraagd ter plekke een toelichting te geven. Het programma ging op pad met de verborgen camera en constateerde dat diverse caravanbedrijven nog steeds niet de juiste prijzen hanteren op de website en in de showroom. BOVAG betreurt dat en roept alle caravanbedrijven op nog eens goed naar de gehanteerde prijzen te kijken en die waar nodig alsnog zo spoedig mogelijk aan te passen aan de wettelijke voorschriften. De fabrikanten hebben toegezegd dat alle prijslijsten voor modeljaar 2018 voorzien zullen zijn van de juiste prijzen, maar het volstaat dus niet daar op te wachten. ANWB en Omroep MAX kijken over uw schouder mee.

> Bekijk hier het item van De Groeten van MAX
 


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring