Handreiking Stedelijk Goederenvervoer biedt alternatief milieuzones

Laatste update 02 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Wil Nederland in de toekomst een bereikbare, vitale en groene steden dan moeten overheden, het bedrijfsleven (voertuigleveranciers) en omwonenden samenwerken.

Diverse organisaties, waaronder BOVAG, hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu een handreiking aangeboden die gemeenten gaat helpen om dit integraal aan te pakken zonder meteen terug te vallen een milieuzone.

Het staat hoog op de agenda van de meeste grote steden: het verbeteren van de luchtkwaliteit in het stedelijke gebied. Veel gemeenten grijpen heel makkelijk naar een milieuzone als maatregel, maar dit kan veel slimmer. Daarom is er nu een stappenplan ontwikkeld die gemeente helpt om hun doelstellingen met slimme, toekomstbestendige en uitvoerbare maatregelen zonder meteen bepaalde voertuigen te weren. Door bijvoorbeeld zones met venstertijden of voertuigeisen flexibeler te maken hoeft bereikbaarheid van de stad niet ten kosten te gaan van leefbaarheid en vergroening. De handreiking voorkomt bovendien dat iedere gemeente opnieuw het wiel uitvindt en er een lappendeken van maatregelen ontstaat.

De handreiking helpt gemeenten om de volgende doelen te bereiken:
  • Schonere lucht, lagere klimaatbelasting en emissievrij in 2025
  • Een bereikbare stad, door het beter benutten van infrastructuur
  • Verkeersveilige, leefbare en economisch vitale binnenstad
  • Ruimte voor bewoners, bezoekers en ondernemers
  • Investeringszekerheid voor de logistieke industrie door eenduidig langetermijnbeleid
De handreiking wordt de komende maanden verder handen en voeten gegeven binnen de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek.

De handreiking is tot stand gekomen met betrokkenheid van de volgende partijen: de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), TLN, BOVAG, RAI, evofenedex en het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring