Vernieuwd verzoek Belastingdienst om voertuiggegevens

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De Belastingdienst doet in januari een nieuw verzoek aan verhuurondernemers, om gegevens aan te leveren over het juridisch eigenaarschap van voertuigen. Het eerder ingetrokken verzoek gaat toch door, maar in overleg met BOVAG is de administratieve last ingeperkt.

BOVAG kreeg begin 2016 diverse meldingen van verhuurbedrijven, die werden verrast door een verzoek van de Belastingdienst om voertuiggegevens. Zij kregen de vraag om maandelijks klantgegevens aan te leveren, zoals gebruikelijk in de leasebranche. BOVAG is in gesprek gegaan met de Belastingdienst, waarna zij het verzoek tijdelijk hebben ingetrokken. Er is vervolgens extra tijd genomen om de administratieve last van het verzoek beter aan te laten sluiten op de mogelijkheden van het verhuurbedrijf.

Gevraagde gegevens
Dezelfde ondernemers (bedrijven met het woord ‘lease’ in hun KvK-omschrijving) krijgen komende maand opnieuw een verzoek van de Belastingdienst. Deze keer is de inhoud vooraf besproken met BOVAG. Er is vervolgens rekening gehouden met het commentaar dat we hebben gegeven namens BOVAG-verhuurleden. De administratieve last zal verhogen, dit viel niet te bestrijden, maar door de aanpassing is het wel beter werkbaar gemaakt voor ondernemers.

Ten opzichte van het vorige verzoek is gewijzigd:
  • Gegevens over motorvoertuigen met een verhuurperiode korter één maand hoeven niet aangeleverd te worden.
  • Het verzoek om gegevens over voertuigen die het hele kwartaal in de bedrijfsvoorraad zijn opgenomen vervalt.
  • De frequentie om gegevens door te geven is aangepast van maandelijks naar een kwartaal.
De gegevens die wel aangeleverd moeten worden, zijn de begin- en einddatum van het juridisch eigendom of contract, het kenteken van het voertuig en gegevens van de contractpartij(en). Het eerstvolgende verzoek gaat over gegevens van april tot en met juni 2017. De Belastingdienst heeft aangegeven hulp te bieden bij het aanleveren van gegevens en ziet af van sancties zolang het bedrijf zich coöperatief opstelt.

Aanpassing softwarepakketten
Grote softwareleveranciers gaan hun softwarepakketten aanpassen op verzoek van de Belastingdienst, zodat de gegevens eenvoudig opgestuurd kunnen worden. Voor wie niet met deze  software werkt, heeft de Belastingdienst een beveiligd internetportaal ingericht. Hoe u inloggegevens aan kunt vragen dit portaal en meer informatie over het verzoek ontvangt u per post van de Belastingdienst.

Tips:
  • Neem contact op met de leverancier van uw verhuursoftwarepakket om u hierbij te helpen.
  • Wijs uw klant erop dat u klantgegevens door moet geven aan de Belastingdienst, bij verhuringen langer dan één maand.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring