Minister wil tellerstandenregistratie ook voor motorfietsen invoeren

Laatste update 18 december 2017 Leestijd: 2 min

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga, kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan dat er registratie van tellerstanden voor motoren komt. Dit is een langgekoesterde wens van belangenorganisaties waaronder BOVAG, om tellerfraude bij voertuigen verder aan te pakken. RDW-erkende bedrijven gaan de standen registreren bij overschrijving, reparatie en onderhoud bij de erkende dealer.

Momenteel vindt er alleen registratie van tellerstanden plaats bij auto’s. Volgens de branche komt tellerfraude ook veel voor bij motorfietsen en is ook hier registratie gewenst. De minister geeft met haar beslissing gehoor aan deze wens.

Registratie door RDW-erkende bedrijven

De tellerregistratie bij motoren gaat afwijken van die van auto’s, omdat er geen apk-plicht of vaste momenten zijn waarop motorfietsen verplicht bij een door RDW-erkend bedrijf komen. Sommige motoren zullen helemaal niet geregistreerd worden als reparaties en onderhoud buiten erkende motorbedrijven om gebeurt. Ondanks de beperkingen is de minister van mening dat een positieve bijdrage gaat leveren in het tegengaan van fraude, “omdat er een mogelijkheid wordt gecreëerd voor de eigenaar van een motorvoertuig om aan te tonen dat de tellerstand van zijn of haar voertuig logisch is.” Erkende bedrijven moeten tellerstanden van motorfietsen in de RDW-database gaan registreren bij overschrijving, reparatie en onderhoud.

Bestrijding fraude

BOVAG is blij met dit besluit. Nederland doet het – samen met België - al heel goed in de bestrijding van tellerfraude bij auto’s, vergeleken bij andere Europese landen. Het is goed dat door de uitbreiding de mazen van het net nog nauwer worden.

Vervolg

Het ministerie praat met de RDW en BOVAG over de praktische uitvoering. Wanneer de registratie ingevoerd wordt, is nog niet bekend.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring