36 manieren om energie te besparen voor tankstations en autowasbedrijven

Laatste update 22 augustus 2018 Leestijd: 3 min

De Lijst Erkende Maatregelen Energiebesparing krijgt vanaf 1 januari 2018 een wettelijke status. Deze lijst met 36 maatregelen helpt tankstations en autowasbedrijven om te voldoen aan de wet. Die verplicht veel bedrijven om alle energiebesparende maatregelen te treffen, die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden.

Omgevingsdiensten hebben ingestemd met de lijst, dus gebruik ervan scheelt u een hoop gedoe.
Volgens artikel 2.15 van Activiteitenbesluit is het al jarenlang wettelijk verplicht om energie te besparen als je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. De wet verplicht je in dat geval om alle maatregelen te treffen die je binnen vijf jaar terugverdient. Alleen, hoe doe je dat? En welke maatregelen tref je? Om tankstation- en carwash-ondernemers meer duidelijkheid te bieden, is een handige lijst samengesteld: de Lijst Erkende Maatregelen Energiebesparing. De lijst krijgt vanaf 1 januari 2018 een wettelijke status. Handhavers zullen vanaf dat moment met de lijst in de hand de branche rondgaan.

Waarom deze lijst?

BOVAG heeft zich van meet af aan sterk gemaakt voor een duidelijke lijst met maatregelen, die ondernemers in staat stelt om relatief eenvoudig aan hun wettelijke besparingsverplichting te voldoen. En omdat we in het overleg met de overheid BETA, NOVE en VNPI hebben betrokken, heeft de lijst een branchebreed karakter. De maatregelen zijn op terugverdientijd doorgerekend door bureau LBP Sight en de Omgevingsdiensten hebben ingestemd met de lijst. De oorspronkelijke duizend maatregelen die erop stonden zijn zodoende teruggebracht tot 36 stuks, waarbij de investeringen binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend.

“Met de lijst wordt energiebesparing dus concreter, werkbaarder en eenvoudiger gemaakt”, zegt milieuspecialist Jan Bessembinders van BOVAG. “Gebruik van de lijst is niet verplicht, maar energiebesparing zelf is dat wél. Je mag als alternatief ook een onderzoek laten uitvoeren voor je eigen situatie door een specialistisch bureau, maar gebruik van de lijst scheelt je wel een hoop gedoe. Omgevingsdiensten hebben de lijst immers officieel erkend.” Een soortgelijke lijst is eerder al vastgesteld voor schadebedrijven en bedrijven in de mobiliteitsbranche met een werkplaats.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of bel (030) 659 53 00.

De lijst in de Staatscourant

    No data found

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring