ADV-opbouw tijdens ziekte. Hoe zit dat eigenlijk?

Laatste update 01 september 2017 Leestijd: 2 min

Bouwt een werknemer eigenlijk ook ADV op als hij ziek is? En als hij ziek is op een Adv-dag? Hoe zit het dan? BOVAG legt uit.

Over ADV-dagen is wettelijk niets geregeld. De status van ADV-dagen is daarmee dan ook anders dan die van vakantiedagen. In de cao MvT en de cao Tank en Was zijn wel regels opgenomen over ADV, maar het antwoord op de vraag of een werknemer tijdens ziekte ADV-dagen opbouwt is daar niet te vinden. Als een cao hierover niets bepaalt, is het aan de werkgever en werknemer om hierover afspraken te maken.

Check de schriftelijke afspraken

De kern van een ADV-dag is dat de werknemer meer uren per week werkt dan dat hij uitbetaald krijgt. De uren die wel gewerkt en niet betaald worden, worden omgezet in extra vrije dagen, de ADV-dagen. Zolang de werknemer dus niet meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt, is er ook geen opbouw van ADV-dagen. Bij ziekte worden er doorgaans niet meer uren per week gewerkt dan dat de werknemer uitbetaald krijgt zodat er dan ook geen ADV wordt opgebouwd, tenzij in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement een afwijkende regeling is opgenomen. Check dus voor de zekerheid de arbeidsovereenkomst om te bekijken of daar iets over opbouw van ADV tijdens ziekte is afgesproken.

Ziek op een ADV-dag?

Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring