Minister schaart zich achter Europese aanpak van misstanden bij autoverhuur

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

In antwoord op vragen van Kamerlid Duco Hoogland (PvdA) over misstanden bij autoverhuur in het buitenland, zoals geconstateerd door de Consumentenbond, stelt minister Kamp van Economische Zaken zich te scharen bij de Europese aanpak die momenteel wordt geëvalueerd door de Europese Commissie.

De Consumentenbond concludeerde dat bij het huren van een auto in het buitenland, voornamelijk in de populaire vakantiegebieden, particulieren vaak worden geconfronteerd met nare verrassingen. Zo wordt geprobeerd extra verzekeringen te slijten en worden kosten in rekening gebracht voor diensten die niet vooraf gereserveerd waren. In 2014 heeft de Europese Commissie de grote verhuurmaatschappijen en brancheorganisaties opgeroepen deze praktijken een halt toe te roepen middels zelfregulering. Begin dit jaar was hierover overeenstemming tussen alle betrokken partijen, waaronder de Europese koepelorganisatie van verhuurders Leaseurope. De zelfregulering door de branche wordt momenteel onder de loep genomen door de Commissie en minister Kamp benadrukt dat de internationale aanpak de juiste is.

Brokers
BOVAG benadrukt als vertegenwoordiger van de Nederlandse autoverhuurbedrijven dat de geschetste problemen zich voordoen bij verhuurders in het buitenland. Desondanks betreft het vele Nederlandse consumenten die hierdoor worden gedupeerd en wordt vaak vooraf vanuit Nederland of via een Nederlandstalige website een boeking gedaan. BOVAG is van mening dat de consument dan moet kunnen vertrouwen op een zo vlekkeloos mogelijk proces zonder nare verrassingen ter plaatse. In dat opzicht moeten de Europese richtlijnen ook gelden voor de zogenaamde 'brokers', oftewel tussenpersonen die online actief zijn. Zodra de maatregelen voor zelfregulering in Europees verband akkoord zijn bevonden en afdoende effect sorteren, zal BOVAG deze ook in haar eigen lidmaatschapseisen voor autoverhuurbedrijven verwerken.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring