Conjunctuurpeiling: Truckdealers reëel over resultaatontwikkeling

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Truckdealers zijn iets minder positief over de ontwikkeling van de resultaten in de eerste zes maanden van 2016, na het topjaar 2015. Toch wisten veel truckdealers in deze periode positieve resultaten te boeken. Dit blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het eerste halfjaar van 2016.

De totale omzet is in het eerste halfjaar van 2016 bij 57% van de truckdealers toegenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. Over de ontwikkeling van de aftersalesomzet zijn de truckdealers positiever over de ontwikkeling dan over die van sales. Zo rapporteerde 57% een stijging van de aftersalesomzet en 5% een daling ten opzichte van de eerste helft van 2015. De omzet sales nam bij 43% van de ondervraagde bedrijven toe en bij 33% af. Volgens cijfers van het RDC werden er in de eerste zes maanden van 2016 17,1% meer nieuwe vrachtwagens verkocht ten opzichte van de eerste helft van 2015. Daarentegen daalden de verkopen van gebruikte vrachtwagens het afgelopen halfjaar met 26,4%.

Door de goede resultaten van de afgelopen anderhalf jaar bleef de behoefte aan extra personeel hoog. 52% rapporteerde een toename van het aantal vacatures in de eerste helft van 2016. Het aantal medewerkers nam in deze periode bij 43% van de truckdealers toe. En ook de investeringsbehoefte was relatief hoog: bij 40% namen de investeringen in vaste activa in het eerste halfjaar van 2016 toe ten opzichte van de eerste helft van 2015.

Ondernemersvertrouwen gedaald
Over de tweede helft van 2016 zijn truckdealers minder positief gestemd. Dit geldt in het bijzonder voor de omzet sales en orderportefeuille verkoop nieuw. Het ondernemersvertrouwen, dat de verwachtingen ten aanzien van de prestaties in de komende zes maanden meet, is met 14 punten gedaald tot +16. Aad Verkade, branchemanager BOVAG Truckdealers herkent het beeld dat de conjunctuurpeiling schetst. “Tijdens mijn rondje door het land langs truckdealers merkte ik deze stemming al op. De meeste dealers hebben echter een goede realiteitszin, men begrijpt heel goed dat de markt niet voor altijd op het hoge niveau kon blijven als hij de afgelopen anderhalf jaar is geweest.”

Aan de BOVAG Conjunctuurpeiling hebben 947 BOVAG-bedrijven deelgenomen, waaronder 21 truckdealers.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring