Uitgelegd: wat is auto phishing?

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Nog steeds worden autobedrijven gedupeerd door het fenomeen auto phishing. BOVAG legt voor u uit wat het is, en wat u er aan kan doen.

Wat is phishing?

Bij phishing proberen internetcriminelen inlog- en bankgegevens van internetgebruikers te bemachtigen. Vaak doen zij dit door het sturen van e-mails die lijken op die van een echte bank. In die e-mail wordt doorgelinkt naar een nep-website, een kopie van de website van de bank. De gebruiker vult hier vervolgens inlog- en bankgegevens in. Die gegevens komen daardoor direct in handen van de internetcrimineel.

Wat is auto phishing?

Bij auto phishing heeft een crimineel eerst inlog- en bankgegevens van een ander weten te bemachtigen. Vervolgens neemt de crimineel contact op met een autobedrijf voor de aanschaf van een auto. De auto wordt vervolgens betaald vanaf de rekening van het phishing-slachtoffer. Aan de autoverkoper vertelt men dat een vriend of zakenpartner het geld overmaakt, om daarmee de andere naam van de rekeninghouder te verklaren.

Wat voor risico’s loopt een autobedrijf?

Autobedrijven worden dubbel gedupeerd door auto phishing. Er zijn al drie uitspraken van rechters geweest waarin stond dat ze het geld terug moesten storten. Autobedrijven zijn dan dus de auto én het geld kwijt.

Hoe voorkomt u auto phishing?

Wees alert op signalen die kunnen wijzen op auto phishing:
  • Het betreft vaak auto’s uit het duurdere segment.
  • De criminelen proberen de auto snel te kopen en mee te nemen.
  • De naam van de klant en de naam van de rekeninghouder komen niet overeen, en men beweert dat een vriend of zakenpartner het bedrag overmaakt.

Belangrijk

Verwijs gedupeerden direct door naar de politie. Het is belangrijk dat deze aangiftes zo snel mogelijk worden opgenomen. U kunt de politie helpen door het kenteken van het betrokken voertuig te geven, zodat dit kan worden opgenomen in de aangifte.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring