EU bezoekt BOVAG-bedrijf

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Frank Bouman, eigenaar van Autobedrijf Wout Bouman in Wijk en Aalburg, kreeg afgelopen woensdag de gelegenheid om een topambtenaar van de Europese Commissie met eigen ogen te laten zien waar een onafhankelijk autobedrijf tegenaan loopt als het gaat om het diagnosticeren en repareren van moderne auto’s.

BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven had drie praktijkproblemen in petto: het wijzigen van de voertaal Frans in een auto, het aanpassen van een ‘portierregelapparaat’ en het monteren van een trekhaak. Zoals Frank Bouman het formuleerde: “Ik ben een liefhebber van obstacle runs. Maar wel in mijn vrije tijd. In mijn dagelijks werk hou ik niet van obstakels.“

EU-bezoek-bericht.jpg

Joanna Szychowska, de topambtenaar die bij de Europese Commissie hoofd van de unit Automotive & Interne Markt is en op uitnodiging van BOVAG naar Wijk en Aalburg was afgereisd, vond de getoonde praktijkvoorbeelden veelzeggend en het bewijs dat er geen gelijk speelveld is. Ze stelde dat de EU samen met BOVAG en Cecra moet zoeken naar oplossingen. Volgens haar is de wet niet zaligmakend en is er eerst en vooral een visie nodig op de toekomstige positie van het onafhankelijke autobedrijf, in de markt en ten opzichte van de fabrikanten. Szychowska: “Er is duidelijk nog veel werk te verzetten. De onafhankelijke bedrijven staan voor een enorme uitdaging. Maar dat geldt ook voor ons. Het probleem is niet nieuw, maar ik ben er van overtuigd dat het vinden van een oplossing vandaag de dag een andere klus is dan vijf jaar geleden. We leven in een veel complexere wereld inmiddels. En dat vereist dat iedereen verder vooruitkijkt en -denkt dan voorheen.”

De praktijkproblemen werden uit de doeken gedaan door BOVAG-ondernemer Frank Bouman en zijn monteur. BOVAG was verder onder meer vertegenwoordigd door bondsvoorzitter Bertho Eckhardt en afdelingsvoorzitter  Gerard ten Buuren. Namens Cecra, de Europese koepel van BOVAG, waren Bernard Lycke en Colin Parlett naar Wijk en Aalburg gekomen. De EU werd naast Joanna Szychowska ook vertegenwoordigd door de Nederlander Peter Broertjes, oud RDW-man, en tegenwoordig beleidsmedewerker bij de Europese Commissie. 

Gerard ten Buuren, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven: “Mevrouw Szychowska was erg geïnteresseerd in de positie van het onafhankelijke autobedrijf, ook naar de verdere toekomst. Ik vond het een zeer inspirerende ochtend. Het was een uitstekende presentatie door BOVAG, voorbereid door ondernemers zelf. We hebben maximaal resultaat behaald uit dit bezoek.”

Een videoverslag van dit bezoek, inclusief interview met Joanna Szychowska, is terug te zien via deze link.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring