Vijf vragen over MasterCard-autorisaties

Laatste update 25 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Door goed op de hoogte te zijn van de regels rond het autoriseren van een creditcard voorkomt u extra kosten. BOVAG zet voor de MasterCard-creditcard vijf veelgestelde vragen over autorisaties op een rij.

Wat is een autorisatie?
Een autorisatie is onderdeel van iedere creditcardbetaling. Deze vindt binnen een fractie van een seconde plaats als de creditcardbetaling op een betaalterminal of online betaalpagina wordt uitgevoerd. De autorisatie van een creditcard is een controlemiddel om er zeker van te zijn dat er voldoende krediet op de creditcard beschikbaar is. Het transactiebedrag wordt, na goedkeuring van MasterCard, tijdelijk vastgehouden als reservering.

Wat is het verschil tussen pre-autorisatie en finale autorisatie?
  • Pre-autorisatie wordt vaak toegepast verhuurbranche. De klant geeft zijn creditcard als onderpand, waarna het verhuurbedrijf een bedrag op de creditcard reserveert. Dit gebeurt tijdelijk. De definitieve transactie vindt vaak plaats als de producten of diensten daadwerkelijk zijn afgenomen. Een voorbeeld hiervan is een reservering voor het huren van een auto waarbij de borg op de creditcard wordt gereserveerd. 
  • Finale autorisatie is een normale creditcardbetaling. De autorisatie (reservering) en transactie vinden doorgaans op hetzelfde moment plaats en de transactie wordt direct afgerond. Een finale autorisatie vindt automatisch plaats in de betaalterminal of online betaalpagina, maar kan daarnaast ook telefonisch worden aangevraagd. Een finale autorisatie wordt gebruikt als een transactiebedrag vooraf bekend is en niet meer verandert of aan het eind van het proces, nadat de huurauto door de klant is teruggebracht.
Wat zijn de regels rondom betalingen?
  • MasterCard pre-autorisaties zijn 30 dagen geldig, Maestro pre-autorisaties 7 dagen.
  • Transacties moeten binnen 4 werkdagen na de finale autorisatie verwerkt zijn.
  • Het bedrag en valuta van de finale autorisatie moeten gelijk zijn aan die van het transactiebedrag. 
  • Voor autorisaties die niet aan de voorwaarden voldoen worden extra kosten in rekening gebracht, de kosten bedragen 0,25% van het geautoriseerde bedrag met een minimum van €0,03.
Ik heb een hogere MasterCard-rekening gekregen dan anders, kan dat kloppen?
MasterCard heeft in 2014 de regelgeving rond het autorisatieproces van betalingen aangepast. Als gevolg hiervan worden er voor MasterCard- en Maestro-betalingen, die niet aan deze nieuwe regelgeving voldoen, extra kosten in rekening gebracht. Deze extra kosten worden vanaf juni 2015 doorbelast. Het kan dus kloppen dat u er een hoger bedrag op de factuur vond dan anders.

Heeft BOVAG nog tips voor verhuurbedrijven?
Anton Pluim, branchemanager Verhuur- en Deelautobedrijven: “Wees u bewust dat er kosten verbonden zijn aan het pre-autoriseren van creditcards van MasterCard. Het kan lonen om opnieuw naar uw bedrijfsprocessen te kijken. Misschien kan het betalingsproces nog efficiënter ingericht worden. Een kortere doorlooptijd scheelt kosten. Of misschien is het nodig om de extra autorisatiekosten naar de klant door te belasten. En zorg natuurlijk dus dat u de reservering snel opheft, zodat u de bestedingsruimte van de klant niet langer dan nodig beïnvloedt.” 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring