Truckdealer in de lead bij verhelpen pech langs de weg

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Truckdealers krijgen een grotere rol bij de afhandeling van pechsituaties met vrachtwagens op het hoofdwegennet. Op 1 juli is een pilot gestart met als doel om de weg sneller vrij te maken bij pech- en incident situaties. Begin volgend jaar volgt een evaluatie, waarna de ervaringen in de definitieve werkwijze kunnen worden meegenomen.

Aad Verkade, branchemanager van BOVAG zat namens de truckdealers aan tafel tijdens de besprekingen met alle partijen die een rol hebben in de afhandeling van pech met vrachtauto’s op het hoofdwegennet. Hij is heel tevreden met de uitkomst: “Oorspronkelijk wilde de wegbeheerder dat pechgevallen meteen werden weggesleept naar een willekeurig vrachtwagenbedrijf. Maar dat is onder andere dankzij telematica-oplossingen niet nodig. Dealers kunnen nu vaak al op afstand inschatten of een reparatie ter plekke gedaan kan worden. Dankzij onze inspanningen komt de dealer nu als eerste in beeld bij pech onderweg. Zowel bij de reparatie ter plekke als in de mogelijke afhandeling van een defect in de garage. Onze leden kunnen bij een pechmelding van één van hun klanten vaak als beste vaststellen hoe een truck het snelst weer op weg geholpen kan worden.”

Na wegslepen naar de dealer
Wanneer zich een pechsituatie voordoet op het hoofdwegennet, krijgt de dealer hiervan een melding. Hij maakt vervolgens de afweging of hij sneller kan repareren dan dat het voertuig kan worden weggesleept. Een andere belangrijke wijziging is dat als de vrachtwagen toch moet worden weggesleept, de berger opdracht krijgt om de truck naar de dealer te brengen, binnen een straal van 25 km vanaf de pechsituatie. Daarnaast is er een vast bedrag voor berging overeengekomen: 450 euro. Dealers die betrokken worden bij pechafhandeling binnen de pilot wordt gevraagd vaker te communiceren met de meldcentrale om indien nodig ook assistentie te kunnen regelen wanneer bijvoorbeeld tijdelijk een wegvak moet worden afgezet.

De pilot is het resultaat van een samenwerking tussen wegbeheerders, verzekeraars, de transportsector, bergingsspecialisten, Vereniging VACO en BOVAG. De proef wordt uitgevoerd door de Stichting Incident Management Vrachtauto’s (STIMVA). BOVAG-leden ontvangen binnenkort meer informatie over wat deze pilot voor hen betekent.

Ga voor meer informatie naar het dossier Pechhulp truckdealers.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring