Inpandige rookruimte per 1 januari 2022 verboden 

Laatste update 30 november 2021 Leestijd: 3 min

Is er in uw bedrijf een rookruimte in het gebouw aanwezig? Dan zult u in actie moeten komen. Vanaf 1 januari 2022 mag er namelijk nergens meer binnen gerookt worden; de inpandige rookruimte moet dicht.

Als werkgever bent u niet verplicht om een rookplek aan te bieden. Wilt  toch een alternatief voor de inpandige rookruimte? Dan is het toegestaan om buiten op het bedrijfsterrein een rookplek aan te wijzen. U kunt deze uitrusten met een open constructie (abri).  

Waarom? 

In het Nationaal Preventieakkoord is een pakket van maatregelen afgesproken die als doel hebben Nederland gezonder te maken in 2040. Onderdeel van dat akkoord is het realiseren van een rookvrije generatie. De eerste stap was een rookverbod op de werkplek, waarbij het was toegestaan om binnen in een afgesloten rookruimte te roken. De tweede stap op weg naar die rookvrije generatie wordt in het bedrijfsleven per 1 januari 2022 gezet; de inpandige rookruimte verdwijnt.  

Buiten roken? 

Binnen roken mag dus niet meer. U kunt wel buiten op het terrein een rookplek aanwijzen. Daarbij is een open constructie zoals een abri toegestaan. Belangrijke voorwaarde is dat de plek geen rookoverlast mag opleveren voor collega’s binnen.  

U bent niet verplicht om een rookplek aan te bieden. U kunt dus ook bepalen dat er binnen én buiten op het bedrijfsterrein niet gerookt mag worden. De rokende medewerker kan dan naar de openbare weg.  

Rookvrije werkplek 

Het is uw taak als werkgever om te zorgen voor een rookvrije werkplek voor uw medewerkers. Dat betekent dat u een rookverbod moet instellen én moet handhaven. U moet duidelijk aangeven waar het rookverbod geldt. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van een verbodssticker. Het handhaven doet u door overtreders van het rookverbod erop aan te spreken. Heeft u een OR?  Betrek hen dan bij het afspreken of wijzigen van het rookbeleid.  

Controle  

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert naleving van het rookverbod. Controleurs voeren inspecties uit en kunnen daarbij boetes aan de werkgever opleggen. De boete voor een overtreding op het rookverbod begint bij € 450,-- maar kan flink oplopen.  

Vragen? 

Heeft u vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies, bereikbaar via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring