Vrijwillige Klassieker Inspectie

Laatste update 03 november 2023 Leestijd: 4 min

De Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI)is een initiatief van BOVAG-afdeling Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC. Deze inspectie is bedoeld voor klassieke auto's van 50 jaar en ouder, die sinds begin 2021 vrijgesteld zijn van de apk-plicht. Bent u al actief met het onderhouden van klassiekers en wilt u dat meer uitdragen naar bestaande en potentiële klanten? Of bent u van plan om meer aan klassieke auto’s te gaan werken? Maak dan gebruik van de Vrijwillige Klassieker Inspectie en meld u aan. Meer hierover leest u verderop in dit bericht.

Begin 2021 zijn auto's van 50 jaar en ouder vrijgesteld van de apk omdat deze auto's vaak weinig rijden en hun eigenaren volgens toenmalig minister Van Nieuwenhuizen 'veel aandacht besteden aan het onderhoud van hun voertuig'. En dat klopt, echter: in de herfst en winter staan deze auto's vooral stil. En juist deze stilstand kan tot problemen leiden. Om veilig en niet onnodig milieubelastend op pad te gaan, en om deze auto's in tiptop conditie te houden, kunnen deze auto's nu de Vrijwillige Klassieker Inspectie ondergaan, bij gecertifieerde bedrijven.

Veiligheid, milieu en behoud

Bij de Vrijwillige Klassieker Inspectie kijkt een inspecteur naar veiligheid en milieu, maar ook naar aandachtspunten die van belang zijn voor het behoud van de klassieker. Na afloop van een inspectie ontvangt de eigenaar een inspectierapport over de status van de klassieker. Als de auto voldoet aan alle veiligheids- en milieueisen krijgt de auto een keuringssticker met de klassieke krul die is gebaseerd op de inspectiekrul van Veilig Verkeer Nederland. Het inspectierapport kan als startpunt dienen voor een onderhouds- of restauratieplan. Ook kan de klassiekerinspectie ingezet worden als extra check bij aankoop. 

Checklist

De Vrijwillige Klassieker Inspectie is in het leven geroepen om klassiekerbezitters te ondersteunen bij het in uitstekende staat houden van hun klassieker. “Immers: niet iedere klassiekereigenaar is even technisch onderlegd. De checklist van deze inspectie is gemaakt op basis van de bestaande apk voor klassieke voertuigen", aldus Stefan Hulman van FEHAC. Volgens Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG, is er tegenwoordig terecht heel veel aandacht voor schone auto's, maar misschien wel te weinig voor de schoonheid van auto's. “Daarom is het goed dat er nu deze Vrijwillige Klassieker Inspectie is, om ons fraaie mobiele erfgoed in uitmuntende conditie te houden." KNAC-voorzitter Peter Staal benadrukt het belang van een regelmatige inspectie en onderhoud van klassiekers: "Ook om niet direct zichtbare problemen op te sporen. Het voorkomt zorgen, het verlengt de levensduur van je klassieker en het is belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu."

Aboma-gecertificeerd

Op www.vrijwilligeklassiekerinspectie.nl is naast meer informatie ook een overzicht van de tot nu toe gecertificeerde bedrijven en binnenkort te certificeren bedrijven te vinden. Deze lijst zal steeds verder worden uitgebreid. Bedrijven die de Vrijwillige Klassieker Inspectie uitvoeren worden gecertificeerd en vervolgens regelmatig gecontroleerd door certificeringsinstantie Aboma, om constante hoge kwaliteit van de inspectie te waarborgen.

Aanmelden

Bent u al actief met het onderhouden van klassiekers en wilt u dat meer uitdragen naar bestaande en potentiële klanten? Of bent u van plan om meer aan klassieke auto’s te gaan werken? Maak dan gebruik van de Vrijwillige Klassieker Inspectie en meld u aan. Dit kan rechtstreeks bij Aboma via administratie-amtek@aboma.nl. Wilt u eerst meer informatie, neem dan contact op met uw BOVAG-adviseur.

Vakmanschap centraal op InterClassics

De lancering van de Vrijwillige Klassieker Inspectie vond plaats tijdens de InterClassics Classic Car Show in Mecc Maastricht, die duurt van 12 tot en met 15 januari. Op een eigen stand tonen de leden van BOVAG Dutch Car Restorers hun vakmanschap en de expertise aan de bezoekers. Zo is onder andere een volledig gerestaureerde Rolls-Royce Silver Cloud II James Young uit 1962 te bewonderen. Dit bijzondere project is een samenwerking tussen drie leden van BOVAG Dutch Car Restorers die hier twee jaar lang aan hebben gewerkt.

VKI-persmoment-afbeelding.jpg 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring